Nooshi Dadgostar har tappat det helt

Pratet om "folkelbilar" gör mig orolig för partiet

Vänsterpartiets ledare Nooshi

Volkswagen Typ 1 är på många sätt en fantastisk konstruktion. Bakhjulsdrift och en luftkyld motor i aktern. Den speciella karossen som bland annat gav bilen dess svenska namn.

Mellan 1938 och 2003 byggdes totalt mer än 21 miljoner bubblor.
65 år av motorhistoria och en ikonisk del av vår kultur.

Politiker som pratar om att skapa "Folkbilen", Volkswagen, borde dock tänka sig för två gånger. Hela projektet föddes ju som en del av det nazistiska samhällsbygget. Adolf Hitler ska ha varit personligt engagerad. När fabriken byggdes i det som idag är Wolfsburg lär han själv ha lagt den första stenen.

Folk i Folkvagn skulle från början förstås som det tyska folket.

Frågan är vad vänsterledaren Nooshi Dadgostar tänkte

Frågan är alltså vad vänsterledaren Nooshi Dadgostar tänkte när hon i förra veckan funderade högt kring en miljöpolitik för vänstern.

– Vi måste fundera på vad vi ska ställa om till: mer tåg, fler laddstolpar och en "folkelbil", sa Dadgostar till Svenska Dagbladet.

Det är inte första gången den vänsterpartistiska partiledningens val av exempel får mig att undra. När Ida Gabrielsson i vintras skulle beskriva partiets nya påbud att inte prata om folks livsstil sa hon:

– Man kan som mina föräldrar ta en charter till Sunny beach och ändå vara vänsterpartister.

Poängen är inte svår att förstå. Vänstern ska inte förknippas med moralism och allt som är tråkigt. Men varför väljer en ledande vänsterpartist en bulgarisk badort med rötter i Stalintiden som exempel?

Kanske för att det är dit Ida Gabrielssons föräldrar har åkt, ända sedan hon var liten på 1980-talet? Det gör i så fall inte problemet mindre.

Folkbilar och semester vid Svarta havet. Men absolut inget klarspråk om att klimathotet kan betyda att vi kan behöva ändra ett och annat i vår livsstil.

Det låter inte så bra, och som vi vet köpte väljarna det inte.

Inget av detta är dock den vänsterpartistiska partiledningens fel. Tvärtom.
I den valanalys som partistyrelsen presenterat slår man inte bara fast att strategin var rätt, utan dessutom att man förutsett vad som kunde gå fel.

Väljarna kunde rösta fel, till exempel av taktikskäl. De andra partierna och landets journalister kunde prata om fel saker, alltså inte det vänsterns partistyrelse ville tala om. Dessutom kunde vänsterpartister ifrågasätta den nya linjen. På vänsterpartispråk kallas det "destruktiva interndebatter".

I sin valanalys konstaterar Vänsterpartiet att allt det där inträffade.
Särskilt hårt går man åt partiets tidigare talesperson i klimatfrågor, partiveteranen Jens Holm, som ifrågasatt helomvändningen. Underminera är ordet som används.

Nu ska det bli ett "ökat tryck" på enskilda medlemmar att hålla sig till linjen.

Lenin hade ett ord för det där. "Demokratisk centralism" kallade han det.

Jag är ganska orolig för Vänsterpartiet.


Är det rätt av Vänsterpartiets ledning att kräva mer dicipllin av medlemmarna? Och är det sant att välljarna missuppfattade vvänsterns budskap i valrörelsen.

Kort sagt, gör partiledningen i Vänstern ett bra jobb?

I chatten diskuterar Ingvar Persson Vänsterpartiet med läsarna.

Denna chatt är stängd.

 • Ingvar Persson
  21 dec 2022

  Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som har deltagit med engagerade åsikter och frågor.

 • Ingvar Persson
  21 dec 2022

  Hej Mathias.

  Så är det naturligtvis. Frågan är bara, är det rimligt att beskriva ett modifierat elbilsstöd som en "folkelbil"? Och om man tycker det, hur konstruerar du ett stöd för nybilsköp som kommer de med låga inkomster till del?

 • 21 dec 2022

  Jag vet inte om jag missat något, men tanken med folkelbil är väl att subventionera bara relativt billiga elbilar, inte alla, som man gjorde förr (eller inga alls, som man gör nu).

  Mathias K
 • Ingvar Persson
  21 dec 2022

  Hej Eva-Marie.

  Jag vill faktiskt inte säga att det skulle vara fel att åka på charter. Däremot tror jag vi

 • 21 dec 2022

  Jag tror många väljare taktikröstade på det röda blocket för att undvika SD i regeringen. Jag bytte sida av det skälet och röstade på S för första gången på 40år. V har sina poänger och jag gillar att de bryr sig om pensionerna. Men de tappar på sina klantiga uttalanden. De ovan nämnda är några av dem. Många åker på charter. Jag gör det också men det är inte ok. Vi vet alla inom oss att vi borde satsa på klimatfrågor även om det är jobbigt och skaver på vår livstil. Vi vet att vi inte borde åka på charter så klantigt att säga att det är ok. Det är ju inte det.

  Eva-Marie