Nooshi-kepsarna räckte inte för att vinna valet

Dadgostars bensinpopulism slog tillbaka

Vänsterpartiets resultat är inte bara en rejäl besvikelse utifrån förväntningarna, utan också en ordentlig nedgång jämfört med förra riksdagsvalet.

”Nooshi, Nooshi, Nooshi!”

När vänsterledaren steg upp på scenen i samband med Kulturnatten i Uppsala i lördags kväll mottogs hon som en rockstjärna. Kepsarna och tröjorna med hennes namn och porträtt tog snabbt slut.

Framträdandet avbröts flera gånger av spontana applåder från den unga publiken. Efteråt köade folk i timtal för att ta selfies med Nooshi Dadgostar.

V tappade röster

Dagen efter kom kallduschen. Det parti som legat stabilt kring 10-procentsnivån under hela hösten 2021, hade nu fallit ner till 6,7 procent.

Det är inte bara en rejäl besvikelse utifrån förväntningarna, utan också en ordentlig nedgång jämfört med förra riksdagsvalet.

Vänsterpartiet gick upp efter att Dadgostar tagit strid mot marknadshyrorna och vunnit. Partiet hade vunnit på att sätta hårt mot hårt mot de mest högervridna delarna av januariavtalet.

Misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven (S) bidrog sannolikt också till att statsministern tappade motivationen att fortsätta. Valet av Magdalena Andersson som S-ledare blev inledningen till Vänsterpartiets fall i opinionen.

Ville sätta tak på bensinpriset

I våras gick V återigen ihop med högern. Nu ville de sänka bensinpriserna och utreda ett pristak på drivmedel.

Många höjde på ögonbrynen över att V drev politik stick i stäv med klimatmålen. Men Dadgostar var orolig att de chockhöjda priserna skulle vända människor emot klimatomställningen. Förslaget var också i linje med partiets strategi att vinna industriarbetare på bruksorter.

V drev förslaget trots motstånd från partiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm, som lämnade sitt uppdrag i maj. ”Partiledningens nya klimatpolitik är jag inte rätt person att företräda”, skrev Holm då i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Igår sade han till Dagens ETC att Vänsterpartiet gjort ett ”skräpresultat”:

– Vi har förlorat unga progressiva över hela landet, men inte vunnit några nya väljare, menar Jens Holm.

Spelade på bortaplan

Det är lätt att tänka sig att vänsterväljare röstade på Miljöpartiet för att rädda dem kvar i riksdagen. Men i Aftonbladet Ledares intervju menade Märta Stenevi (MP) att många som övervägde en röst på MP tyckte att det parti man normalt röstat på var för dåliga i klimatpolitiken. Och i valdebatterna var det Stenevi och inte Dadgostar som stod upp för klimatet.

S ägnade stora delar av kampanjen åt att försöka överträffa högern i kraven på en hårdare kriminalpolitik. Och V försökte vinna nya röster med bensinpopulism.

De övertygade inte särskilt många. Och medan de spelade hela matchen på bortaplan så bidrog de till att vrida hela samhällsdebatten åt höger.

Samtidigt som det parti vars framgångar de försökte stoppa bara gick ännu längre, och pratade återvandring och klimatförnekelse.

Inte säkert MP-väljarna kommer tillbaka

Det är bra att försöka bredda stödet för vänsterpolitik. Men den partiledare som försöker utvidga sin väljarbas, oavsett om hen heter Tony Blair, Fredrik Reinfeldt eller Nooshi Dadgostar, måste samtidigt se till att behålla de väljare man redan har.

Vänsterpartiet har en del analysarbete att göra. För det är inte säkert att de V-väljare som lånade ut sin röst till MP kommer tillbaka hem.

Hur många Nooshi-kepsar partiet än trycker upp.