Det blev mycket Magda men väldigt lite politik

Nu behöver S-ledaren ta täten för våra rättigheter

Socialdemokraterna satsade allt på ett nytt ansikte och nya prioriteringar. Det var framgångsrikt, men inte tillräckligt.

Magdalena Andersson (S) var väljarnas favorit som statsminister. Den riksdag som väljarna valt ser ut att utse någon annan.

I valet ökade Socialdemokraternas stöd från bottenrekordet i valet 2018. Men det verkar inte räcka.

S tog ut målvakten

S valde ny partiledare mindre än ett år innan valet. Politikens motsvarighet till att ta ut målvakten i mitten av andra halvlek.

Januariavtalet var i spillror, partiet var trött och slutregerat och hade misslyckats med att genomföra flera vallöften.

Socialdemokraterna satsade allt på ett nytt ansikte och nya prioriteringar. Det var framgångsrikt, och S har lyckats vända en nedåtgående trend. Men det var inte tillräckligt.

Presidentkandidat med tunt program

Socialdemokraterna försökte växla över Magdalena Anderssons personliga förtroende i röstsiffror. De politiska förslagen tonades ner, så att debatten dominerades helt av den politik högern kablade ut.

Trots allt tal om att ”vända på alla stenar för att bryta segregationen” lyckades S aldrig beskriva vad de ville göra. Mot slutet försökte man ersätta frånvaron av konkret politik med utspel om etnisk kvotering av bostadsområden och "Somalitowns".

Väljare i städerna slöt upp bakom Magdalena Andersson i stora skaror. Men trots ”Magdaeffekten” fortsatte Socialdemokraterna tappa arbetarväljare. Och partiet tog stödet från utlandsfödda för givet.

På valnatten kom beskedet att SD fått än fler väljare bland arbetare och på landsbygden. Det nystartade islamistiska partiet Nyans har vunnit starkt stöd i några av landets mest invandrartäta stadsdelar.

Sverige pratade brott och straff och kärnkraft i en hel månad. Och sedan röstade svenskarna konservativt. Det kanske inte är helt förvånande.

Det är bra med presidentval, men också presidenter driver politik.

Ideologen Magdalena Andersson

Nu sitter privatiseringsextremistiska moderater och förhandlar om regeringsmakten med ett parti med rötterna i nazismen. Men Ulf Kristerssons parlamentariska underlag är svagt.

En eller ett par trilskande liberaler skulle kunna ställa till det rejält. Men då krävs en effektiv opposition.

Magdalena Andersson har det inom sig. Hon har gjort sig känd för svenska folket som en duktig förvaltare av rikets finanser. Men det har alltid parats med ett glödande engagemang för jämlikhet och solidaritet.

Nu behöver S-ledaren leda försvaret av den sociala tryggheten och våra medborgerliga rättigheter. Det är ingen match för henne.

Men hon behöver släppa fram ideologen Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna gick framåt i valet, men det ser inte ut att ha räckt till. Vad funkade och vad funkade inte i S-kampanjen, och vad borde S och Magdalena Andersson göra nu? Och vad tänker du om valutgången och det politiska läget i stort?

Ledarskribenten Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

 • Peter Gustavsson
  13 sept 2022

  Tack för en fin chatt, försökte svara på så mycket jag kunde men nu är tiden tyvärr ute. Debatten fortsätter i andra former. Och sörj inte, organisera er!

 • 13 sept 2022

  Jag ger faktiskt socialdemokraterna höga betyg för sin regeringstid. "Duktiga", "ansvarstagande", "hårt arbetande" och "ödmjuka (kompromissvilliga)" med den fritt viftande oppositionen är ord som jag vill använda.

  De tappade dock förklaringsinitiativet gentemot gängvåldet och "invandringsfrågan" i stort, och borde där fört mer traditionell vänsterpolitik (satsa på fritidsgårdar mm).

  Nu bör de vila i bakgrunden och låta högern kollapsa, för det kommer de göra. De är för ohederliga och spridda i sina visioner för att lyckas. Och ta ansvar sedan när Kristersson kört i diket.

  Modernistisk basinkomstnär

  Hej Modernistisk basinkomstnär! Tänkvärt, men jag tror det behövs betydligt mer än fritidsgårdar för att förebygga gångvåldet. Se där en viktig fråga att utveckla politik kring.

  Peter Gustavsson
 • 13 sept 2022

  Tror du att Magdalena Andersson sitter kvar i ytterligare åtta år?

  Fyra år i opposition och fyra år ev som stadsminister 🤔

  Jag tror inte det faktiskt men kan ju ha fel.

  Sossen Sven

  Hej Sossen Sven! Förutsägelser är farligt men sköter Magdalena Andersson sitt jobb som hon ska får hon maximalt fyra år i opposition innan hon kan leda en progressiv majoritet med en väl genomarbetad och framåtriktad politik som statsminister.

  Peter Gustavsson
 • 13 sept 2022

  Ska Magda leda försvaret av våra ”medborgerliga rättigheter”. Det är vänstern som alltid inskränk människors fri- och rättigheter, för att istället öka politikens makt och räckvidd. Höga skatter, regleringar, kriminalitet, våld, utanförskap, skyhöga priser…det har S gett oss. Betackar mig för dessa rättigheter!

  08an

  Hej 08an! Let's agree to disagree. :)

  Peter Gustavsson
 • 13 sept 2022

  Jag är övertygad om att skjutningarna och energikrisen inte kommer at lösas på grund av regeringsskifte men kan redan nu se bortförklaringarna av dom blåbruna, 4 år är för kort tid kommer det att heta, förhoppningen är att SD suddas bort nu när dom blir tvingade att ta ansvar, sen håller jag med dom flesta här att S egen politik syntes väldigt lite i valrörelsen

  A

  Hej A! Ja det ska bli spännande att S vad Ulf ska göra åt att Putin höjt gaspriserna och att knarkligorna gör upp. Och svårt att tänka sig att en politik som ökar klyftorna kan göra situationen bättre för särskilt många fler än de rikaste. Tror dock att förhoppningen om att SD skulle minska för att de får makt är ett farligt halmstrå att klamra sig fast vid. Ledningen för SD är betydligt mer slipade än så.

  Peter Gustavsson