I u-landet Sverige saknas toaletter

Vad ska Nato göra när de är nödiga?

På Degerfors tågstation finns inga toaletter för väntande resenärer.

Hur blev framtidslandet Sverige, en gång världens modernaste, ett land i bakkant? Europas sjuke man. Skjutningarna är unika. Men också de sönderfallande järnvägsnäten och elnäten som svajar.

När jag skriver detta har en kollega på tankesmedjan Katalys just meddelat att han inte kan komma upp på vårt ekonomisk-politiska vårseminarium, som sänds i Aftonbladets ledares podd Starta pressarna.

Tåget han skulle ta för att ta sig till jobbet är inställt.

En vanlig måndagskatastrof i det lilla, en solig dag i april i det nya, sönderprivatiserade Sverige.

I fredags hade sambon och jag varit på en grej uppe i Karlskoga. Vi hade fått skjuts till stationen i Degerfors av de trevliga människor vi träffat.

Tåget vi ska ta är inställt. Som tur är har vi inte bokat biljett ännu så en dryg timme senare är vi på väg mot Stockholm med tåget eftersom det trots allt går nästan som det ska.

På vägen upp till Värmland samma morgon hade SJ-personalen hojtat sig hesa i den skraltiga högtalaranläggningen om att de fått med en bistro. Det var något med deras trötta och ändå entusiastiska tonfall och som fick mig att ana att människor är krossade av ständigt försämrade förutsättningar.

Två av tre toaletter på det gamla tåget var tagna ur bruk, liksom dörrparet vi skulle ut genom.

Men detta är vardagsmat för alla som åker tåg.

Mitt problem på stationen i Degerfors var att jag verkligen behövde gå på toa. Inte lite. Inte om en stund. Nu!

Det fanns en toa. Upptagen. Efter två minuter kom en man ut i busschaufförsuniform. Han försökte dra igen dörren bakom sig.

– Får jag låna toan?

– Egentligen inte, men låt det går snabbt, sa chauffören och tittade på klockan. Min buss går strax och när kiosken stängde försvann toaletten.

Jag fick ur mig det värsta och sen kunde han låsa om mig och rusa mot sin buss.

En äldre man, resklädd med en liten väska i galon frågade om toan var ledig.

– Tyvärr inte, var jag tvungen att meddela. Mannen tittade sig omkring och gick sen ut på spårområdet och kissade med sin väska bredvid sig.

Att tågen ska gå i tid är kanske sånt vi möjligen kan få längre fram när nu NATO kräver bra järnvägar i Sverige.

Men att man skulle ha en öppen toalett på en tågstation, så att människor kan uträtta sina behov och tvätta händerna efteråt medan man väntar på sina inställda avgångar. Är det för mycket begärt?

En upplåst vattenklosett kan utgöra skillnaden mellan civilisation och barbari. Det kanske vi även kan unna oss på småorter som Degerfors.

Om något parti föreslår det i EU-valet får det min röst.

Följ ämnen i artikeln