Ebba Busch sitter i Agenda och gnäller

Semestern verkar inte ha fått önskad effekt

Ebba Busch var i söndags tillbaka efter semestern och verkade inte bekväm med att tala mer familj och mindre betong.

I söndagens Agenda var Ebba Busch tillbaka från sin plötsliga vårsemester. Programledaren Anna Hedenmo var tillräckligt påläst för att inte låta sig bli kortkollrad när Ebba Busch försökte tänja på sanningen och slå på ”gå genom rutan”-charmen, som hon själv kallat sin talang.

Trots att KD-ledaren varit energi- och näringsminister i åtta månader var det första gången hon blev ordentligt grillad som makthavare. Och hon var överraskande svarslös.

Hon lovade ju så mycket innan valet som sedan visat sig vara omöjligt att leva upp till.

Skyller på medierna

Falukorven hon viftade med handlade om billigare mat, vi vet alla att priserna istället rusade vid årsskiftet. Elstöden skulle finnas på folks och företagares bankkonton före jul, men så blev det inte. Priserna på bensin och diesel skulle sänkas med fem respektive tio kronor. Så blev det inte heller. De svenska klimatmålen till 2030 skulle hållas, och det ser redan nu ut att gå åt skogen.

Vi börjar kunna den där ramsan vid det här laget. Ebba Busch verkar mest tycka att den är tjatig – och osann.

KD hade varit fullt transparanta, påstod hon, med att de menat minskade priser på bränsle i procent – inte kronor – under valrörelsen. Att hävda annat är ”intellektuellt ohederligt”.

Det är tjatigt att dra upp Donald Trumps fake news-lögner och krig mot medierna, men parallellerna är inte obetydliga.

Den som uppfattat att Ebba Busch talat om procentsatser när hon lovade fem och tio kronor billigare drivmedel i höstas räcker upp en hand.

Irriterad av granskning

Hur regeringen ska lösa ekvationen med klimatmålen och att dra ned reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå hade Busch heller inga svar på.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har föreslagit sänkta hastighetsgränser. KD-ledaren ville istället tala om socialdemokraternas Magdalena Andersson och att hon försöker påstå saker som inte stämmer om regeringens klimatambitioner. Vad oppositionsledaren sagt fick vi inte reda på.

Tydligt var att Ebba Busch är irriterad. Inte så mycket på att hennes regerings beslut leder till ökade utsläpp som att hennes politik blir granskad.

”Oaktsam med fakta”

Våren har varit tuff för Ebba Busch. Hon har tvingats sparka sin partisekreterare efter att han anklagats för sexuella övergrepp på KD:s EU-parlamentariker Sara Skyttedal. Sedan gick Busch ut och kritiserade Skyttedal och sa indirekt att hon inte har någon framtid i partiet.

Till råga på allt har KD hamnat under riksdagsspärren i väljarmätningar. Bland annat för att väljare tycker partiet är ”oaktsamma med fakta”.

När Jacob Forsmed hoppade in som vikarie i partiledardebatten härom veckan fick han genomgående beröm. Partimedlemmar såg en mer resonerande kristdemokrati – och de gillade det.

Obekväm med mjukare ton

Ebba Busch har sagt att KD framöver ska ha en mjukare ton med mer familj och mindre batong. Men i Agenda blev det uppenbart hur obekväm hon kände sig med det.

Känslan var att Busch gick ilsket ut ur studion efter tv-intervjun. Det var nog inte den nystart som hon eller partiet hade hoppats på efter partiledarens semester.

Följ ämnen i artikeln