Hur kan Ebba Busch ha hela tre procent?

KD förknippas med abortkritik, förtal, sprit, droger och sex

Uppdaterad 2023-05-15 | Publicerad 2023-04-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch åkte runt i valrörelsen med en falukorv och det underförstådda löftet om lägre matpriser. Det är för dyrt att vara svensk, rösta på mig!

Matpriserna har sedan dess gått upp som en raket utan att regeringen agerat. Matpriser är en fråga för marknaden, får vi höra.

Men falukorven då, vad betydde den i så fall? Att det är svenskt med fläsk- och nötkorv?

Och vad det blev av alla andra vallöften? Billigare vid pump, slopat amorteringskrav, ett knippe sänka skatter, bättre vård, mer till äldreomsorgen och så vidare. Ebba Busch före valet och efter verkar vara två helt olika personer.

”Gårdsförsäljning”

Busch senaste strid handlar om gårdsförsäljning av alkohol, alltså förslaget att kringgå Systembolagets monopol och låta alkoholföretag sälja direkt till kund i Sverige.

Förslaget har fått kritik, bland annat av Socialdepartementets egna experter, för att EU knappast kommer att acceptera diskriminering av utländska alkoholtillverkare. Om Mackmyra Whisky ska få sälja direkt till kunder i Sverige så måste även de europeiska spritjättarna få samma villkor.

Detta är själva poängen med EU:s inre marknad: likabehandling. En stat får inte diskriminera företag från andra EU-länder.

Ingen, utom möjligen en handfull köpta lobbyister, tror på allvar att EU skulle tillåta Sverige att med statliga regler gynna Mackmyra whisky framför exempelvis skotsk whisky, fransk cognac eller italiensk grappa.

KD:s kärnväljare

Om Sverige skulle införa gårdsförsäljning kommer de europeiska spritjättarna två minuter senare att stämma Sverige inför EU-domstolen och kräva samma regler som för svenska företag. Och då faller Systembolagets monopol.

För vissa, som näringslivets tankesmedja Timbro, är detta själva poängen. Gårdsförsäljning är en trojansk häst eftersom Systembolaget har stort folkligt stöd. Det är en genväg för att slippa ta debatten.

Men KD:s kristna kärnväljare vet rimligen detta. Så varför kör nu Ebba Busch över dem och lovar att införa gårdsförsäljning?

Hotar systembolaget

De senaste åren har KD-rubrikerna handlat om motståndet mot abort i förra EU-valet, Ebba Buschs strafföreläggande för grovt förtal när en gammal man inte ville sälja sitt hus till henne, debatten om liberalisering av knark och anklagelserna mot hennes närmsta man för sexuella övergrepp.

Och nu hotar KD alltså Systembolagets existens.

I veckans DN/Ipsos fick partiet tre procent i väljarstöd. Hela uppgången under Busch är utraderad. Genast utbröt debatt bland tyckare om varför det gått så här illa. Men frågan är fel ställd.

Den verkliga gåtan är: var i all världen har Ebba Busch hittat dessa tre procent?

***

Läs chatten med Anders Lindberg i efterhand:

 • Fastnålat inlägg
  28 april 2023
  Anders Lindberg

  God morgon. På tal om ämnet: om man vill kan man titta på en debatt om gårdsförsäljning mellan mig och Benjamin Dousa i TV4 alldeles nyss.

  Man kan titta här i efterhand:

Denna chatt är stängd.

 • Anders Lindberg
  28 april 2023

  Tack för dagens chatt. Trevlig helg!

 • 28 april 2023

  Kan ju tycka att det är KD:s tabusyn runt narkotikapolitiken där allt utom prohibitionism är av ondo som framställer dem som osympatiska. Sara Skyttedals syn framstår som både mer modern och humanististisk i min mening.

  Lars

  Vi får väl se hur den debatten utvecklas. I framtiden var hon kanske en av de första rösterna i en ny linje.

  Vem vet.

  Anders Lindberg
 • 28 april 2023

  Är det inte ganska sjukt att sagoböcker ska ha något som helst inflytande i politiken ? det är faktiskt 2023 nu

  A

  Människor har ju inflytande utifrån sina egna förutsättningar, perspektiv och värderingar.

  Den tro man har är naturligtvis en viktig del i vem man är så det är ju inte jättekonstigt att det spelar roll för hur man röstar.

  Sen är det ju udda att bilda ett parti som tar ställning i trosfrågor, men var och en får väl bli salig på sin fason.

  Anders Lindberg
 • 28 april 2023

  Liberaliseringen av knark vet jag inte hur du får Skyttedals uttalande till. Det handlar väl snarare om en humanisering av brukare.

  Lars

  Man kan absolut ha olika åsikter om det.

  Men nog är det en mer liberal linje än den sverige har.

  Sedan har ju även en liberal linje olika grader, som olika nivåer av avkriminalisering eller legalisering.

  Men personligen tror jag Sara Skyttedal lyfter en fråga som väldigt många går runt och funderar på. Mest för att den nuvarande politiken inte tycks fungera (som att så många missbrukare dör i Sverige).

  Just KD:s kärnväljare vet jag inte om de är så flexibla i detta...

  Anders Lindberg
 • 28 april 2023

  Går det att debattera med KD sympatisörer på sociala medier? Tråkig utveckling när motståndare är tvungna att begränsa vem som får kommentera.

  Hans

  Folk gör ju olika i sociala medier. Jag försöker så långt som möjligt vara öppen för diskussion men det är svårt ibland.

  Men det är nog inte bara en fråga för deras företrädare, sociala medier rent allmänt har blivit ganska knasigt.

  Anders Lindberg