Nyorden som avslöjar 2018

Är det lite aquafaba du har där?

Årets nyordslista har anlänt. Den svenska vokabulären kan stoltsera med 33 nya ord sammanställda av Språkrådet. Många av årets tillägg har med klimatet att göra.

"Flygskam" är kanske det tydligaste exemplet, ordet för känslan av att man flyger för mycket för klimatets bästa. "Aquafaba" hänger ihop med en vegantrend. Aquafaba är spadet från burkar med baljväxter, som kan vispas till maräng. "Nollavfall" är lika tydligt som flygskam – ett mål om att skapa så lite skräp som möjligt.

Lårskav och menscertifiering

Utöver miljön finns ett par feministiska ord med. "Lårskav" är något som kvinnor länge dragits med – varma somrar kan vara ett rent helvete för den med lår som gnuggas mot varandra. Att arbetsplatser börjat "menscertifieras" betyder att arbetsgivaren tar större hänsyn till komplikationer som kan uppstå för den som arbetar med mens.

Andra sidan av det feministiska spektrumet märks av i ord som "incel" (män som inte får ligga så mycket som de vill, vältrar sig i självömkan och blir våldsamma mot kvinnor), och den uråldriga, manliga debattekniken "whataboutism" som går ut på att för varje problem någon belyser ta upp något ännu värre – typ "varför bryr du dig om avdrag för fackföreningsavgiften när det är krig i Syrien?".

Sammanfattar året

Nyordslistorna blir en sammanfattning av åren som gått. "Filterbubbla" från 2016 påminner om den riktade marknadsföringen på nätet under valet i USA och den brittiska folkomröstningen om Brexit. "Trumpifiering" från samma år påminner om samma trend. "Vuxenmålarbok" och "preppare" var två sätt att hantera situationen på.

Vissa av årets ord känns bra att ha med sig in i 2019. Tydliga ord som flygskam kan bidra till miljömedvetenhet.

Men nog känns det som att man kommer ha glömt bort vad aquafaba betyder lagom till trettondagsafton.

Följ ämnen i artikeln