Förlåt för sänkt skatt, sa inte Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra och flera moderattoppar står på rad för att be om ursäkt – men inte för att växande klyftor.

Det svänger snabbt inom Moderaterna. Nu står partitopparna på rad för att be svenska folket om ursäkt för den politik de drev som Alliansregering under åtta år. Men det är inte skattesänkningarna på 140 miljarder årligen som ledde till att Sverige fick de snabbast växande klyftorna i OECD som de ångrar.

Inte heller ber de om ursäkt för att de satte paus för bostadsbyggandet eller för att skolresultaten sjönk som en sten under deras två mandatperioder.
Och de ångrar inte att de monterade ned a-kassan och sjukförsäkringen som gjorde att många arbetslösa och sjuka i stället tvingades söka försörjningsstöd.

Nej, det Anna Kinberg Batra och hennes nya moderater ber om ursäkt för är invandringspolitiken.

Överenskommelsen med MP

"Jag förstår att de som varnade och blev utfrysta känner ilska", skrev Anna Kinberg Batra nyligen i en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet. Hon fick snabbt medhåll av förre migrationsministern Tobias Billström samt av en av Fredrik Reinfeldts tidigare närmaste medarbetare, statssekreteraren Mikael Sandström.

I en artikel i tidskriften Kvartal skriver Sandström: "Jag skäms för att jag deltagit i riksmobbning av de debattörer som kritiserade migrationspolitiken".

Det ber alltså om ursäkt för den migrationsöverenskommelse som Alliansen slöt med Miljöpartiet 2011 för att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande över invandringspolitiken.

Överenskommelsen handlade om att underlätta familjeåterförening och öka arbetskraftsinvandringen. Dessutom fick papperslösa rätt till sjukvård och deras barn rätt att gå i grundskola.

Den innebar inte att Sveriges gränser stod på vid gavel och att invandringen var oreglerad.

Förändrat världsläge

Omsvängningen i flyktingpolitiken som den rödgröna regeringen genomförde förra hösten hade egentligen lite med Alliansens och MP:s överenskommelse att göra. Den berodde framför allt på det förändrade världsläget.

Under de senaste fem åren har Mellanöstern i det närmaste kollapsat och Europa har vägrat att ta ett solidariskt ansvar för människorna som flytt över Medelhavet.

Över världen pågår den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget med över 60 miljoner människor på flykt.
Sverige hade kunnat stänga gränserna och stuckit huvudet i sanden. Men då hade vi varit som Ungern eller Polen. Det kan knappast ens moderater tycka att Sverige bör eftersträva.

Givetvis måste Sverige ha ett flyktingmottagande som är hållbart och där inte parallella skuggsamhällen tillåts växa fram. Det är en stor utmaning där alla delar av samhället måste bidra, även moderata storstadskommuner.

Mycket att be om ursäkt för

Men det är värt att påminna vissa moderater och samhällsdebattörer om att bostadskrisen, de sjunkande skolresultaten och de växande ekonomiska underskotten i landets kommuner inte uppstod i och med det stora flyktingmottagandet.
Politik är alltid att välja.

Vi hade kunnat välja att använda de 140 miljarderna till att bygga bostäder och infrastruktur, sätta fler människor i jobb och utbildning, reparera LSS och förstärka försvaret.

Det finns mycket som Moderaterna skulle kunna be om ursäkt för. Men att Sverige tog ett stort ansvar under en av historiens värsta flyktingkriser – och fortsätter göra det – hör inte dit. Tvärtom är det något vi ska vara stolta över. Och därefter kavla upp ärmarna.