Nya ministern får visst makt över abortfrågan

Reinfeldt vilseleder om vilket inflytande Elisabeth Svantesson får

Elisabeth Svantesson har sin bakgrund i den högerkristna församlingen Livets ord. I dag har hon flyttat till Örebro och är istället med i systerförsamlingen Kristet center. En ren kopia av Livets ord, säger experten Per Kornhall.

– I så fall har hon inte lämnat Livets Ord, menar han.

Tro en privatsak

En människas tro är en privatsak, det gäller även statsråd så länge de håller isär religionen och politiken. Problemet med Livets ord och andra högerkristna grupper är att de också är politiska aktörer. Livets ord är mycket aktiva i kampen mot kvinnors rätt till abort och homosexuellas rättigheter.

En ännu mer problematisk organisation är Ja till livet som är den ledande kampanjorganisationen i Sverige för abortmotståndare. Enligt Dagens Arena var nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson tidigare informationssekreterare i Ja till livet och deltog även i en anti-abortdemonstration på 90-talet. Ja till livets ordförande har dragit paralleller mellan abort och nazism. Att Svantesson haft en ledande roll där är definitivt ingen privatsak.

Får makt över abortfrågan

– Det kommer inte att ha kopplingar till den portfölj som Elisabeth har ansvar för, sa Fredrik Reinfeldt på gårdagens pressträff.

Det var ett mycket noggrant formulerat påstående som ger intryck av att Elisabeth Svantesson inte får makt över frågor om aborträtt och homosexuellas rättigheter.

Men statsministern vilseleder. Den svenska grundlagen och vårt regelverk är glasklart. Regeringen är ett kollektivt beslutorgan. Varje statsråd har en plats vid bordet och är med och beslutar i alla regeringsfrågor. Dessutom är i praktiken alla med i den politiska beredningen. Ministerstyre är uttryckligen förbjudet.

Elisabeth Svantesson kommer alltså att få stora möjligheter att lägga till, dra ifrån och förhala förslag i frågor om abort och homosexuellas rättigheter.

DO ligger under hennes departement

Men det är inte bara vid regeringsbordet Svantesson kan utöva inflytande.

Som arbetsmarknadsminister och departementschef sorterar myndigheten Diskrimineringsombudsmannen under det departement hon leder. DO ska bland annat skydda kvinnors och homosexuellas rättigheter.

Hon är även direkt ansvarig för arbetslivets villkor, något som av naturliga skäl påverkar en mycket stor del av samhällslivet. Om de värderingar Elisabeth Svantesson tidigare gett uttryck för vävs in i den politiken vore det en katastrof för bland annat kvinnors och homosexuellas rättigheter.

Den kristna högern har lyckats

De flesta tror nog att abortmotstånd och homofobi är något som tillhör det förflutna. När Pride går genom Stockholm eller Emma Green Tregaro målar naglarna i regnbågens färger är det en del av den svenska folksjälen.

Den onda tid som Jonas Gardell skildrar i "Torka aldrig tårar utan handskar" känns som ett bleknande fotografi, inte en verklighet vi måste förhålla oss till. Inte i Sverige, inte 2013.

I går påmindes vi brutalt om att vi aldrig får ta några segrar för givna.

Vi borde kunna förvänta oss mer av Fredrik Reinfeldt.