Sjukt att skolpengen går till vinst och innebandy

Vakna Sverige, vårt skolsystem är skräp

Skolminister Lotta Edholm kan lika gärna kallas friskoleminister.

När blev vi mentalt förslavade? Tanken slår mig när jag nås av ett batteri sjuka fakta om svensk skola bara senaste veckorna. Deras samlade kraft träffar mig rakt i solar plexus.

Stockholms skolor ska skära ner. Lärare och personal sparkas. Samtidigt gick friskolekoncernen Academedia med 217 miljoner i överskott första kvartalet i år.

S-styret i Stockholms stad kan i en av världens rikaste städer trots allt pressa fram 102 miljoner kronor för att lindra massavskedandena i skolan.

Men vänta nu. Hur kan vi ha ett skolsystem där en del av skolan går på knäna, sparkar lärare av resursbrist och tvingas lägga ner skolor. Men i en annan del av samma skolsystem, betalt av samma skattepengar, går friskolor med vinst och ger utdelning.

Frågan borde vara kärnan i varje partiledardebatt. Hur kan detta fortgå?

För två veckor sedan demonstrerade tusentals lärare i Stockholm. De menar att skolan behöver 12 miljarder för att klara sig. Staten går med miljardöverskott men skjuter inte till någonting.

Förra veckan varnade Handelshögskolans rektor för att fuskbetygen från vissa högstatus- och friskolor är så omfattande att betygen inte längre kan användas för att anta elever. Handels vill ha egna prov.

Betygen har förvandlats till skit. Friskolorna köper elever med monopolpengar i form av fuskbetyg. Betyg är billigt, lärare dyrt. Ingen kontroll tycks ske. Så byggs ett fusksamhälle upp, en kunskapens Ebberöds bank av mygel och båg.

Förre sossepampen Ilja Batljan, vars bolag SBB rasat med 90 procent sen 2021, är storägare av skolfastigheter. Kontrakten är på flera decennier, ibland olagligt långa. När hans bolag nu slumpar bort sina fastigheter för att rädda sig, riskerar skolorna att få helt oseriösa ägare. Men kommunerna är bundna av kontrakten och ockerhyrorna.

Vi har en friskoleminister, förlåt skolminister, i Lotta Edholm (L) som tidigare varit friskolelobbyist och delägare i friskoleföretaget Tellusgruppen. Är det lagligt? Saknar vårt land helt jävs- och korruptionslagstiftning?

Jag ser inslag på Sportspegeln från SM-finalen i innebandy för damer. Laget Thorengruppen vinner tredje raka titeln. De ägs av det kritiserade friskoleföretaget med samma namn, som tar skolpengar från barn och häller i sin miljonsatsning på innebandy.

Skolans förfall pågår. Systemet är skapat av skurkar. Kunskapssamhället är tömt på kunskap, en skattefinansierad politisk lobbyism hindrar lagstiftning och förändring – trots att det är det en majoritet av väljarna vill ha.

Vi är ensamma i världen om vinstuttag i skattefinansierade skolor. Barnen offras för vinstens skull. Vad är det för fel på oss?

Följ ämnen i artikeln