Varför mördades tiggaren Gica, 48?

Ljus som tänts för Gheorge "Gica" Hortolomei-Lupu i Smedbyparken där han hittades mördad.

I torsdags häktades en 16-åring misstänkt på sannolika skäl för mordet på den hemlöse tiggaren Gheorge "Gica" Hortolomei-Lupu, 48, i Huskvarna. Ytterligare en pojke är misstänkt men är under 15 år och alltså inte straffmyndig. De förnekar brott. Flera andra har hörts av polisen.

Att barn, för samtliga verkar vara under 18 år, misstänks för att brutalt ha misshandlat och förnedrat en hjälplös och sjuk människa framstår som fullständigt obegripligt. Hur hamnade vi här?

Trakasserades i månader

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Gica ha trakasserats av ett ungdomsgäng i Huskvarna i flera månader innan mordet. Den 7 augusti misshandlades han till döds och sedan dess har rykten florerat om vad som egentligen hände.

Misshandeln filmades och klippen ska sedan ha använts av de misstänkta gärningsmännen för att inför omgivningen visa upp vad de gjort. Filmer ska även ha spridits i sociala medier. Sannolikt kan polisen snart svara på frågan om precis vad som hänt men helt säkert vet vi inte förrän domstolarna sagt sitt.

Förakt för svaghet

Återstår frågan varför? Det var ingen anonym ”tidsanda” som misshandlade Gica till döds och vi vet inget om de individuella gärningsmännens motiv. Att det rör sig om barn som ännu inte fullt ut kan överblicka konsekvensen av sina handlingar gör bilden ännu mer komplicerad. Gica är inte det enda offret här.

Samtidigt sker ingenting i vakuum. De senaste årens oresonliga debatt om tiggare och hetsen i sociala medier förändrar samhällets värderingar. Människor med tiggarmuggar utanför Ica har i den högerextrema propagandan beskrivits som brottslingar och språkbruket i kommentarsfält, på Facebook och Twitter är helt fruktansvärt. Föraktet för svaghet flödar fritt. Tiggarna är förmodligen den enskilda grupp som avhumaniserats mest effektivt de senaste åren.

Trollarmén har tystnat

Svaret på frågan "varför" kan ha stor politisk sprängkraft. Det märks inte minst i hur Sverigedemokraternas så kallade "alternativmedier" behandlar saken, nämligen inte alls. Den stora trollarmén av botar och automatiserande konton som stödjer SD på nätet är också tyst.

Huskvarna, med drygt 20 000 invånare, är i dag en stad i chock. Det är viktigt, inte minst för den pågående valrörelsen, att polisen så snart som möjligt kan reda ut de frågetecken som finns.