Bilister och cyklister är värre än nazister

I onsdags meddelade Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, att man beslutat att ställa in två tredjedelar av sina planerade aktiviteter under Almedalsveckan i Visby.

Samtal om hbtq-personers hälsa, transpersoners rättigheter, hbtq i arbetslivet och suicidprevention kommer inte att hållas. Sedan tidigare har man ställt in en medverkan från asylsökande hbtq-personer eftersom deras trygghet inte kunde garanteras. Sitt pridetåg har man också fått flytta.
Anledningen?

Tyst om extremister

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen ska under politikerveckan vara på plats med egen monter. Och man förstår att RFSL är oroade.

Säkerhetspolisen ser den så kallade motståndsrörelsen som den nazigrupp som utgör det största hotet mot rikets inre säkerhet. Enligt Expo har hälften av deras medlemmar fällts för olika våldsbrott. Några av medlemmar står nu åtalade i Göteborg för attacker mot Syndikalisterna och ett asylboende.

Nu bereds de plats på evenemanget som kallats en fest för demokratin, mellan torgmöten, rosémingel, seminarier och debatter. Och, precis som Per Wirtén har konstaterat i Expressen, är det märkligt tyst.

Här ska stora delar av svensk politik, snart sagt alla stora medier, betydande delar av näringslivet och den ideella sektorn samlas på en plats dit RFSL inte längre känner sig trygga. Och det råder tystnad från nästan alla utom Feministiskt initiativ. Partiet kommer att bojkotta Almedalsveckan om beslutet att upplåta plats och utrymme för nazister inte ändras, har Gudrun Schyman sagt.

Inte allas säkerhet

I veckan meddelades det att Motorhistoriska riksförbundet hoppar av årets deltagande i Almedalen. Arrangören Region Gotland vill inte gynna bilism. Regionen har dessutom bestämt att man av hänsyn till ”allas vår säkerhet” inte får köra vissa elcyklar i centrala Visby under veckan.

Cyklister är farliga och bilister vill man inte gynna, men nazister går bra.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.