Ja Kristersson, det är läckert med fabriker

Låt inte Ebba Busch skjuta allt i sank

Ulf Kristersson gillade det han fick se i Västerås.

I förra veckan hälsade Ulf Kristersson på hos batteriföretaget Northvolt i Västerås. Statsministern ska ha varit entusiastisk.

– Jävligt läckert, utbrast han enligt Dagens Nyheter.

Vi förutsätter att statsministern inte talar om att åka SÄPO-bil eller den respekt hans titel väcker.

Ulf Kristersson nämligen har rätt. Det som händer inom svensk industri, framför allt i norr, är jävligt läckert. Nya processer för att producera stål utan kol, batterier som gör elektrifieringen av transporterna möjlig och omställningen i fordonsindustrin. Helt nya fabriker, tusentals jobb och en stolthet över att skapa värden för hela samhället.

Öppen dörr

Vi står på tröskeln till en ny industriell revolution. På andra håll i världen har man dragit slutsatser av det. Det enorma reformpaket som Joe Biden till sist fick igenom kongressen handlar till stor del om grön industri.

Europeiska företag lär nu fundera på att lägga investeringar på andra sidan Atlanten.

Dörren mot framtiden skulle kunna slå igen väldigt fort. Speciellt om politiska beslut gör att de nya fabrikerna inte har tillgång till el den dag de står färdiga.

Vi behöver vindkraft

I klartext betyder det att Sverige behöver mer vindkraft. De nya industrierna kan inte vänta tio eller femton år på att Ebba Busch kärnkraftsplaner kanske ska visa sig ekonomiskt hållbara.

En ödesfråga för att genomföra den gröna omställningen sa LKAB:s vd Jan Moström i Ekots lördagsintervju. Någon timme senaste hade näringsministern dränkt vädjan om en stabil energipolitik i mattor av ord.

Därför borde Ulf Kristersson oroa sig när inte ett enda nytt vindkraftverk beställdes under det mellan april och september. Han borde också vara bekymrad när han inser att en rekordlåg andel av ansökningarna om att bygga vindkraftsparker på land nu beviljas.

Vindkraftsindustrin växer rekordsnabbt, men det finns orosmoln på horisonten. Krångliga tillståndsprocesser som inte väger in klimatnyttan är ett. Lokalt motstånd och militärens motvilja mot kraftverk på både land och vatten ett annat.

Dåliga signaler

Framför allt är de signaler Kristerssons egen regering skickar ut inte precis positiva. Tidöavtalets hela fokus ligger på kärnkraften. Om vindkraft säger man egentligen bara att den inte ska konkurrera med kärnkraftsdrömmarna.

Bland det första den nya regeringen bestämde fanns att stoppa uppdraget att underlätta anslutning av havsbaserad vindkraft till nätet. Och i veckan gick man in och ändrade direktiven till den utredning som tittar på ersättningen till dem som påvverkas.

Ja, Ulf Kristersson. Det som händer i industrin är "jävligt läckert".

Låt inte Ebba Busch stoppa utvecklingen.

Följ ämnen i artikeln