En liberal mus ryter om LAS

Nyamko Sabuni har fel i både sak och politik

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, intervjuades i P1 under torsdagen.

Coronan har bytt ut årets partiledarframträdanden i Almedalen till intervjuer i Sveriges Radio. Senast ut var Liberalernas Nyamko Sabuni som tog tillfället i akt att ryta till mot Socialdemokraterna om Januariavtalet och lagen om anställningsskydd.

Om fack och arbetsgivare inte kan komma överens om en ny lagstiftning ska det som LAS-utredningen presenterade i våras bli lag. Enligt Sabuni står allt i Januariavtalet, och om S trilskas tänker Liberalerna "ta sitt ansvar" och lämna hela samarbetet.

 

Trygghetsfientlig politik

Inte nog med att Liberalerna har lägst väljarförtroende av alla partier i riksdagen och står för en trygghetsfientlig politik för alla arbetande människor – de har dessutom fel om Januariavtalet och LAS.

Det är inte svårt att föreställa sig att förhandlingarna mellan fack och näringsliv snabbt kommer krackelera. För bara ett halvår sedan utlöste frågan nära nog ett inbördeskrig inom LO och en öppen konflikt inom Socialdemokraterna som hotade hela regeringsmakten.

Det är alltså sannolikt att frågan om LAS når steg två, det vill säga att det blir utredningens förslag som läggs på bordet. Men enligt Januariavtalet ska dessa förslag bara bli lag om – och bara om – de inte förskjuter balansen på arbetsmarknaden, vilket förslagen alldeles uppenbart gör.

Blir lättare att sparka

Att göra det lättare att sparka människor är om något att försvaga anställdas position på arbetsmarknaden. Förslagen som presenterats skulle göra det i princip omöjligt för anställda på mindre företag att protestera mot orättvisa uppsägningar.

Det är inte en oansenlig del av svenska arbetstagare det handlar om. Att kortsynta chefer får det lättare att sparka folk som lyfter frågor om arbetsmiljö eller sina egna basala rättigheter vore en mardröm för hela arbetsmarknaden.

Men det är inget Nyamko Sabuni verkar vilja ta sitt ansvar för.