Le Pen kan chocka världen som Trump

Putin satte krokben för Macrons promenadseger

Idag går fransmännen till val. Extremhögerns Marine Le Pen har mot slutet närmat sig Emmanuel Macron i opinionen.

Vi var många som pustade ut i söndags kväll. Den sittande presidenten Emmanuel Macron visade sig inte bara ha ökat sitt valresultat jämfört med för fem år sedan. Han vann också en betryggande seger över högerextrema Marine Le Pens parti Nationell Samling.

Bara två dagar före valet såg det annorlunda ut. Till skillnad från Macron har Le Pen intensivt drivit valkampanj och rest runt i landet. Det gav resultat.

Nationell Samling har spurtat mot slutet, trots partiets undfallenhet gentemot Vladimir Putin. Partiet har fått miljonlån från Ryssland och även varit kritiskt till sanktionerna mot landet ända sedan annekteringen av Krim.

Många trodde att den hållningen skulle ligga Le Pen i fatet. Men det svänger snabbt i politiken.

Bytte fokus

Marine Le Pen lyckades framgångsrikt skifta fokus i valrörelsen. Från att prata om förbud av huvudduk på muslimska kvinnor, motstånd till EU och Nato samt folkomröstning om invandringen – till att tala om fransmännens köpkraft.

Precis som här hemma har ekonomin seglat upp som den stora valfrågan i Frankrike. Rysslands invasionskrig i Ukraina har bidragit till att priserna på energi och mat har ökat och inflationen stiger.

Oron för framtiden växer.

Just ekonomin och fördelningspolitiken har varit Emmanuel Macrons ömma tå under hans fem år vid makten. När han som 39-åring valdes som den yngste presidenten någonsin lovade han att skaka om etablissemanget och modernisera Frankrike.

"De rikas president"

Knappt ett år senare växte proteströrelsen Gula västarna till en nationell politisk kraft för ökad jämlikhet.

Macron har fått smeknamnet "de rikas president" på grund av hans liberaliseringar av arbetsmarknaden och borttagna skatter för landets förmögna och höginkomsttagare.

Arbetslösheten har förvisso minskat under dessa fem år men fattigdomen har ökat. Särskilt under pandemin då Macron genomförde några av Europas mest omfattande nedstängningar.

Förutom Gula västarnas protester har Macron tvingats hantera en pandemi, en lynnig president i Vita Huset, en försvagning av EU och Nato – och nu kriget i Ukraina.

Med sina dagliga samtal med såväl Vladimir Putin som Vlodomyr Zelenskyj har han försökt hålla en medlande roll i konflikten.

Kan fortfarande chocka

Men medan Macron sagt sig vara för upptagen med sitt presidentämbete för att engagera sig i valrörelsen har Marine Le Pen synts desto mer. Hennes rasistiska agenda om att bland annat rangordna medborgarnas rättigheter efter ursprung finns kvar. Ändå lyckas hon locka väljare från både höger och vänster.

Fortfarande tror de flesta att Emmanuel Macron tar hem den slutliga vinsten efter valets andra omgång den 24 april. Men om Le Pen lyckas locka soffliggare och besvikna väljare från vänster kan valresultatet bli den största politiska chocken för världen sedan Donald Trumps skräll vintern 2016.