SD:s största seger hittills

När talmannens klubba föll i går flyttades politikens kontinentalplattor ett steg åt höger. Nästan på pricken hundra år efter demokratins genombrott i Sverige, en högtid vi firar på måndag, står ett öppet reaktionärt block på tröskeln till makten i riket. Så här långt till höger har tyngdpunkten i Svensk politik inte legat sedan den allmänna rösträtten infördes. Det är väljarnas val, självklart, men även en konsekvens av att mitten inte höll.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade i november tillsammans på Ulf Kristersson (M) som statsminister och fick i går igenom vad som i praktiken är en gemensam budget. M har till och med lyft ut en av partiets profilfrågor, A-kassan, för att få SD:s stöd. När de tre partierna agerar som ett block är de större än både rödgröna och Alliansen. M, KD och SD har 154 riksdagsmandat. Med lite tur och om något av de mindre partierna åker ur vid ett extra val kan de mycket väl få egen majoritet.

Flygskatten avskaffas

Oavsett hur regeringsfrågan slutar vrids nu politiken kraftigt åt höger under 2019. Skatten sänks, mest för de med höga inkomster, och avdragsrätten för fackavgift tas bort. Flygskatten avskaffas mitt i klimatkrisen och arbetsmarknadspolitiken rustas ner. Det är politik som varken bygger Sverige starkare, modernare eller mer klimatsmart.
För hundra år sedan samarbetade Socialdemokrater och liberaler för att mota reaktionära krafter i grind. Det var en hård kamp men frågan är vilket slags Sverige vi hade fått om inte dåtidens mittenvänster förstått värdet av samarbete och varit beredda att mötas. I det tidiga 1900-talets kulisser stod precis som i dag betydligt mer hårdföra krafter och väntade i kulisserna.

Silverfat

Men dagens liberaler tar inte strid, i går de lade ner sina röster i stället. Efter alla förhandlingsturer spekulerar många nu i att Centern och Liberalerna trots alla löften kanske till slut släpper fram SD till köttgrytorna. Jimmie Åkesson sa redan innan valet att hans drömkoalition består av M, KD och SD. Han kallar det ett "konservativt" block och i går vann han sin största seger hittills, serverad på silverfat av Jan Björklund och Annie Lööf.

Det var tydligen roligare att stå på barrikaderna mot SD:s inflytande i partiledardebatterna än vid riksdagens voteringsmaskin.