Billström och Biden står med byxorna nere

Stödet till Israel kan kosta dem nästa val

Vi har fortfarande mycket att vara stolta över i Sverige, utrikesminister Tobias Billström (M) räknas däremot inte dit. Internationella brottsmålsdomstolen ICC:s beslut att ansöka om arresteringsorder mot Israels premiärminister Netanyahu har fått Billström att rynka på näsan.

När världssamfund, humanitära organisationer och världsledare krävt vapenvila i Gaza är Billströms svar att det ”vore inte rättvist” mot Israel. Det var inte första gången han gjorde bort sig.

När civila palestinier som skjutits i huvudet och döda barn hittas i massgravar med kroppar som dödats bakbundna borde inte frågan om arresteringsorder vara kontroversiell. The Guardian berättar om matleveranser som aldrig kommer fram till svältande palestinier eftersom bosättare, i samarbete med Israels militär, stoppar dessa vid gränsen. På filmerna trakasserar de förare och slänger ut barnmat på marken.

Amnesty och Human Rights Watch uppger att Israel använder vit fosfor. Samtliga sjukhus och universitet i Gaza har bombats sönder med vapen som ministrar glatt (och bokstavligt) signerat sitt namn på.

Ingen rimlig människa tror att Israel försöker undvika civila dödsoffer, inte när deras krypskyttar träffar barn, läkare och journalister i huvudet.

ICC:s ansökan om arresteringsorder gäller även personer i Hamas. Men vår utrikesminister har en egen analys: ”Man kan diskutera huruvida det var en bra sak att ta upp båda fallen på ett bräde. Eftersom Hamas är en terroristorganisation, medan Israel är en demokratisk stat”.

USA:s president Biden menar att arresteringsordern mot Israels premiärminister och försvarsminister är ”skandalös”. Det skandalösa är egentligen USA:s vapenleveranser till Israel. Men det är klart, hade USA själva erkänt ICC skulle de tvingats stå till svars för de egna krigsbrotten i Irak och Afghanistan.

Experter spår att detta kommer bita Biden i baken till nästa val. Många av hans väljare är inte glada över landets finansiering av Israels militär. Bidens egen personal säger upp sig i protest. Ett uppmärksammat fall är Lily Greenberg Call, själv med judisk bakgrund, som anser att Biden utnyttjar judar för att rättfärdiga ”sitt stöd för Israels folkmord”.

Israels militära ockupation är en av de längsta och dödligaste i världen. Enligt Amnesty bedriver Israel ”apartheid” mot palestinier.

Sedan 1967 har Israel ockuperat Golanhöjderna, Västbanken och östra Jerusalem. Gaza är under blockad sedan snart 20 år. Palestinier i Israel saknar samma rättigheter som andra medborgare. Allt i strid mot folkrätten.

Har Billström lyckats bli utrikesminister utan att förstå någonting? Eller vill han bara tillhöra gänget som försvarar det oförsvarliga?

Oavsett får han regeringen att se ut som idioter, både i Sverige och utomlands.

Följ ämnen i artikeln