Dags att kliva ur sandlådan, Lööf

Centerledarens beteende är barnsligt

Annie Lööf låtsas som att Sverige är ett mittenrike.

Efter Stefan Löfvens avgångsbesked i söndags har den politiska spelplanen i Sverige ritats om. Nu ska Socialdemokraterna inte bara snabbt vaska fram en efterträdare med förmåga att skapa ny energi och reformkraft i ett parti som har regerat mot tuffa odds i två mandatperioder. Personen ska också klara en statsministeromröstning i november – och sen lotsa igenom en budget som både Centerpartiet och Vänsterpartiet kan acceptera.
Den tuffa arbetsbeskrivningen skulle nog få både Stålmannen och Stålkvinnan att tveka inför uppdraget.

Misslyckas personen kommer Ulf Kristersson troligtvis återigen få uppdraget att bilda regering. Skulle han lyckas bli vald och kan bilda den mest konservativa regeringen i svensk historia har den kort tid på sig att uträtta någonting. Med knappt nio månader kvar till ordinarie riksdagsval riskerar en sådan regering mest att göra väljarna besvikna. Eller så ställs vi inför ett extraval.

Lööf ställer ultimatum

De flesta av riksdagens partier skulle därför ändå helst föredra att Löfvens efterträdare och dennes budget blir accepterade av riksdagen före jul. Så kan partierna lägga allt krut på nästa valrörelse.
Men om man lyssnar på Annie Lööf verkar hon ha andra planer. Hon har envist hållit fast vid att Centerpartiet inte tänker rösta grönt till regeringens budget om Vänsterpartiet har fått vara med och förhandla. Den argumentationen börjar bli allt mer absurd.

Faktum är att regeringsunderlaget, sedan Liberalerna bytt sida, utgörs av fyra partier; S, MP, C och V. Trots det låtsas Annie Lööf som att Sverige är ett mittenrike. Istället för normala förhandlingar om budgeten tvingas partierna skriva debattartiklar i Dagens Nyheter med sina olika krav på reformer.
Annie Lööf försvarar sig med att det minsann inte är oppositionens uppgift att lotsa igenom regeringens budgetar. Det har till och med Magdalena Andersson själv sagt i en gammal intervju, påpekar Centerledaren.

Hink och spade-nivå

Skillnaden är att Andersson hade en idé om en annan regering och en annan budget. Annie Lööfs alternativ står mellan att fortsätta stötta den sittande S-MP-regeringen sista året före valet. Eller att orsaka ett parlamentariskt kaos.

Det är oansvarigt, ologiskt och ett barnsligt beteende på hink och spade-nivå. Ingen kommer att tacka den som hanterar Sveriges framtid som en lek i sandlådan knappt ett år före nästa riksdagsval.

Chatta med Jonna Sima om texten från klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga eller åsikt redan nu!

Denna chatt är stängd.

 • Jonna Sima
  24 aug 2021

  Då tackar jag för mig! Vi får se hur den parlamentariska framtiden blir. Alldeles säkert har vi en spännande och dramatisk höst framför oss. Ha en fortsatt fin dag alla som deltagit och läst chatten!

 • Jonna Sima
  24 aug 2021

  Jag tror Annie Lööf vore utmärkt som statsminister. Hon företräder bara fel parti. :) Men jag skulle tycka att det vore bra för Sverige om Centern ville fördjupa det rödgröna samarbetet, och kanske även ingå i en sådan regering 2022. Hon får gärna bli jordbruksminisiter eller ha någon annan viktig position i n framtida rödgrön regering.

 • 24 aug 2021

  Tror Annie har planer / ambitioner att själv bli första kvinnliga statsministern….. i en minioritetsregering….. förstår dock inte exakt hennes taktik för det :)….

  Jan
 • Jonna Sima
  24 aug 2021

  Tack! Vi får väl se... Den 24 november ska riksdagen rösta om höstbudgeten för 2022.

 • 24 aug 2021

  Bra Skrivet Jonna !!! Nu är det SLUT TJURAT för Annie Lööf !!! Tur att Vänsterpartiet tagit ett vuxenansvar !!!

  Kerstin Karlsson