Partiledarna behöver visa att de är vuxna

Oppositionen måste avstå från att ta enkla poäng

Ambulanssjukvårdare som gör hembesök hos personer som misstänks vara smittade av corona.

I går kväll skulle Ulf Kristersson och Ebba Busch ha mött väljare i Uppsala. Temat presenterades redan på morgonen i Dagens Nyheter. Sverige är på väg åt skogen och det är regeringens fel. Trött och förutsägbart.

Lyckligtvis insåg någon på partiernas kanslier att tiden är illa vald för massmöten. Särskilt om de har syftet att sprida misstro och missnöje.

Kvart i åtta i tisdags ställdes mötet i Uppsala in. Låt oss hoppas att vi kan slippa liknande spektakel den närmaste tiden.

I måndags kunde vi läsa om fallande börskurser. I tisdags om hur prognosen för smittspridning gick i taket och i går om hur partiledare och ministrar rusade mellan möten.

Ny budget i går

Coronakrisen innebär utmaningar för riksdagspartierna. Förslagen i den extra ändringsbudget som presenterades i går är ett försök att möta några av dem.

Förslagen i den extra ändringsbudget som presenterades i går är ett försök att möta några av dem.

Statens egna myndigheter får extra anslag för att kunna göra sitt jobb. Regioner och kommuner ska få ersättning för extra kostnader i samband med coronasmittan.

Det räcker inte. Coronaviruset är inte längre bara en folkhälsofråga. Det har också blivit en fråga om folkförsörjning.

Regeringen och samarbetspartierna vill rädda så många svenska jobb som möjligt. Karensdagen avskaffas så att folk stannar hemma om de blir sjuka. Förslaget om korttidsarbete ska genomföras redan den första maj och företag kommer att kunna få anstånd med skatteinbetalningar. Bara det kan innebära 10 miljarder i ökad likviditet.

I epidemins spår tonar redan en lågkonjunktur upp sig. Ekonomin behöver stimulans, ju fortare desto bättre.

Effektiva åtgärder finns

Inget av detta är omöjligt. Vi vet ganska precis vilka åtgärder som är effektiva. Men att genomföra dem kräver beslutsamhet och det kräver pengar.

Pengar har den svenska staten. Magdalena Andersson säger att hon sparat i ladorna inför just tillfällen som detta. Hon har rätt. Andra länder måste övervinna större hinder för att stötta ekonomin. Ta Italien som exempel.

Frågan är hur det är med beslutsamheten? Gårdagens budgetförslag är välbehövda, och finansministern lovar återkomma. Men om svensk politik i längden ska visa sig vuxen att möta coronahotet måste oppositionen avstå ifrån att exploatera oro eller ta hem enkla poänger.

Sverigedemokraterna kan vi räkna bort. Moderater och Kristdemokrater kan däremot klara det, om de vill.

De politiska ledarnas handlande de närmaste veckorna kan faktiskt påverka vilket Sverige vi får i framtiden.