Elon Musks monsterlön väcker äckel runt Tesla

Elbilstillverkaren liknar allt mer en sekt

Elon Musk har 550 miljarder anledningar att skåla.

I torsdags hade Tesla sin årliga bolagsstämma. Aktieägarna röstade om ett stort ersättningspaket till Elon Musk, som blev godkänt med klar majoritet. Musk blir nu cirka 550 miljarder kronor rikare.

– Jag älskar er, ropade Elon Musk till sina aktieägare.

Svenska Dagbladet beskriver stämningen som mer lik ett idolmöte än en bolagsstämma där ledningen granskas.

Sjuk idolkult

Det finns något sjukt med kulten kring Tesla-grundaren. Musk har nått en nivå där han kan göra nästan vad som helst utan att bli ifrågasatt.

Konflikten med IF Metall är ett tydligt exempel. Sedan den 27 oktober förra året strejkar Tesla-anställda i Sverige för ett kollektivavtal. Men företaget har ännu inte gett med sig.

Elon Musk är redan världens tredje rikaste person. Teslas aktieägare har nu visat att de prioriterar Musks ego och förmögenhet framför schysta villkor för de som tillverkar elbilarna.

Svenskar röstade mot

Men alla aktieägare höll inte med. Svenska pensionsbolaget AMF röstade nej. Tomas Flodén, chef för kapitalförvaltningen på AMF, säger till SvD att ersättningsnivån till Musk är absurd.

– Ett sådant paket skapar inte mervärde för aktieägarna, så enkelt är det. Dessutom är läget i Tesla problematiskt just nu. Bolaget har delvis tappat sitt försprång gentemot andra elbilsmärken, säger Flodén.

Musks nya lön motsvarar det pensionskapital AMF förvaltar för alla LO-arbetares tjänstepensioner i Sverige. Nu ska en sådan hisnande summa gå till en enda person.

Liknar en sekt

Detta är en del av ett avtal från 2018. Musk lovades ersättningen om han tiofaldigade bolagets värde, vilket han gjorde. Men aktievärdet har trots allt halverats sedan toppen 2021.

Det är lätt att argumentera för att dessa miljarder borde användas till forskning och utveckling, eller till en mer rättvis fördelning inom företaget. Världen behöver liksom inte fler eller rikare mångmiljardärer.

Tesla börjar allt mer likna en sekt där folk tillber sin direktör.

Det är osunt och rätt äckligt att se på.

Följ ämnen i artikeln