Bara Andersson kan rädda Sverige från SD

Dags att skaffa en rödgrön badtunna

När Alliansen skapades 2004 ryktas det om att partiledarna för projektet badade badtunna tillsammans. Kanske måste Magdalena Andersson nu trycka ner alla partiledare i oppositionen i en badtunna för att ta tillbaka makten från Tidöregeringen.

EU-valet kom som en befriare. Alla fick sitta kvar. Alla utom Folklistan kom in. Miljöpartiet och Vänstern lyfte och Socialdemokraterna ökade något. Sverigedemokraterna krympte. De är inte ostoppbara.

På torsdagsmorgonen kom SCB:s stora partisympatiundersökning och visade att EU-val inte är riksdagsval. Där låg sossarna på 35 procent istället för EU-valets knappa 25.

Den rödgröna sida som i EU-valet samlade 57 procent och i SCB:s majmätning 53 procent har ett övertag. Men valet 2026 kommer bli jämnt. Ekonomin vänder nu. Regeringen kan strössla med reformer. Den farligaste strategin är att luta på opinionen och lita på förtroendet för Magdalena Andersson.

Jag tror S ska blicka mot vad Fredrik Reinfeldt gjorde inför 2006 när han bildade Alliansen.

Magdalena Andersson borde bilda en folkfront mot SD-regeringen. En demokratisk allians för Sverige. Med målet att vinna valet 2026 med en landslide och sitta två eller tre perioder för att åstadkomma en rejäl omställning av landet.

Där måste Muharrem Demirok, Nooshi Dagostar och Daniel Helldén och Amanda Lind vara med. För de kommer behövas för att bygga en stabil majoritetsregering. Kaoset från 2018-22 får inte upprepas. Uppgiften är att enas om att vilja byta ut regeringen och sedan forma en kort lista med reformer. Detaljerna får man ta när man vunnit valet.

Bjud även in Johan Lindholm, LO:s nya ordförande liksom miljörörelsen, fackföreningar, folkrörelser – alla som vill hjälpa till att ge Sverige en ny riktning med investeringar i grön industri, goda jobb och bostäder, som säkrar välfärden och kastar ut månglarna ur skolan.

Det kommer inte bli perfekt, vi till vänster kommer knorra över vissa Centerförslag. Men det kommer vara ett politiskt projekt människor kan brinna för, som bygger på Magdalena Anderssons linjetal och den energi som V och MP visade i EU-valet kring gröna frågor och idén om social rättvisa.

Det finns risker att bilda lag kommer partistrateger att säga. Senast dessa strateger nådde rödgrön majoritet i ett riksdagsval var 2002.

Det var den 30 augusti 2004 Maud Olofsson tog emot presskåren på grusplanen i Högfors i Västerbotten och meddelade att Allians för Sverige bildats. Borgarna fick majoritet i valet två år senare.

I Frankrike har den rödgröna vänstern precis enats i en folkfront för att möta Nationell samling i nyvalet. I Polen vann en folkfront över partiet Lag och rättvisa. Det är nya, hemska tider. Vi som vill stå upp mot högern måste gå samman. Allt annat än att besegra denna höger är sekundärt.

Det är dags att hitta en badtunna Magdalena Andersson. Stor nog åt alla som måste med för att besegra Jimmie Åkesson, trollen och Ulf Kristersson 2026.