Kvinnorna i välfärden stressar nästan ihjäl sig

Tänk om regeringen ville offra ett verandabygge

Stressrelaterade sjukskrivningar ökar. Främst drabbas kvinnor.

Antalet personer som sjukskriver sig på grund av stress ökar, visar statistik från Försäkringskassan. Värst drabbade är kvinnor, som står för 78 procent av alla stressrelaterade sjukskrivningar. 44 000 är nu sjukskrivna, jämfört med samma period 2020 är det en ökning med drygt 40 procent.

Ulrik Lidwall är senior analytiker på Försäkringskassan. Han tror att orsakerna till sjukskrivningarna beror på kvinnors ansvarstagande i hemmet och deras arbetsförhållanden.

– Varför det är så är en fråga som inte har något enkelt svar. Men det vi vet är att många kvinnor har en dubbel arbetsbelastning, man tar stort ansvar för barn och familj. Kvinnor jobbar också i högre grad i välfärdstjänster med arbetsförhållanden som ofta är besvärliga, säger han till DN.

Ingen nyhet

Att kvinnor tar större ansvar i hemmet är ingen nyhet. Det är ett kulturellt problem, något som behöver lösas på sikt. Förhållandena i välfärden är inte heller någon nyhet. Men att förbättra arbetsförhållandena i välfärden går att göra betydligt snabbare. För det krävs politisk vilja. Och någon sådan finns inte i regeringen.

Framtidsutsikterna för välfärdsarbetare ser inte direkt ljusa ut. Regionerna går på knäna och väntas gå med rejäla underskott 2024.

Ulrik Lindwall är orolig för de långsiktiga effekterna av att fler sjukskriver sig.

– I värsta fall kan en utveckling där fler sjukanmäler sig få stora konsekvenser på samhället. Det kan leda till kvalitetsproblem för bland annat sjukvården, äldre- och barnomsorgen och skolan, säger han till DN.

Dåliga förhållanden

Detta var precis vad den svenska välfärden behövde just nu. Arbetsförhållandena för välfärdsarbetare har länge varit undermåliga. Under pandemin fick de applåder som tack.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och statsminister Kristersson kommer väl hantera det här som vanligt: be människor att bita ihop.

Men det är klart. Om man vill skjuta till resurser till välfärden måste man ta pengar någon annanstans ifrån.

Exempelvis hade den miljard kronor som istället läggs på rut- och rotavdragen kunnat användas. Tänk om regeringen hade varit beredda att offra några verandabyggen för en något mer fungerande välfärd.

Hemska tanke.