Mejla

Ingvar Persson

Sabunis ledarskap är som en bilkrasch

Ingen behöver dagens liberaler

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Att betrakta det liberala partiet är som att passera en bilkrasch. Vi vet att bilderna riskerar att komma tillbaka i våra mardrömmar men vi kan inte låta bli att titta.

Den senaste krisen för Nyamko Sabunis partiledarskap startade för en dryg vecka sedan. Det var då hon plötsligt hotade att hoppa av januariavtalet och föra landet många steg närmare en regeringskris.

Om regeringen öppnar möjligheten att bevilja asyl på det som kallas humanitär grund skulle Liberalerna inte delta i arbetet med nästa års budget, förklarade Sabuni ampert.

Stoppar människor

Partiet skulle alltså lämna regeringssamarbetet för att förhindra att några människor i särskilt ömmande fall ska få stanna i Sverige. I praktiken kan det till exempel handla om familjer där barnen vuxit upp och gått i skolan här eller ensamkommande som etablerat sig i vårt land.

Det känns inte bara hjärtlöst och hårt. Det är dessutom en märklig politisk prioritering, inte minst i en pandemi och en ekonomisk kris som bara börjat. Dessutom är ju alternativet till Stefan Löfvens regering ingen hemlighet. Det heter Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson, precis det Liberalerna gick till val på att undvika.

Fullskaligt bråk

Uppenbarligen känner många av de nitton liberala riksdagsledamöterna likadant. Ett långt möte i tisdags kväll tycks i alla fall ha utvecklats till ett fullskaligt bråk och att partistyrelsen kallats till ett extra möte idag.

Hur det än går lär många i det krympande partiet få tufft att fortsätta sitt arbete. Tvingas Sabuni backa från sitt ultimatum är det svårt att se att hon kan fortsätta. Väljer partiet att lämna januarisamarbetet hamnar en stor del av riksdagsgruppen i samma sits.

Det är ett sammanbrott för det interna arbetet i riksdagsgruppen, för partiledarens auktoritet och för själva fundamentet för partiet. Vad ska det överhuvud taget vara bra för?

Uppenbarligen är det allt färre väljare som tycker att de har ett svar på den frågan.

Vi skulle kunna rycka på axlarna åt Liberalernas problem. Vill dagens partiledning släcka lyset och stänga dörren om ett parti som burit den svenska demokratin sedan mer än 100 år är det förstås deras sak.
Men om den socialliberala traditionen samtidigt försvinner ur svensk politik kommer det att få konsekvenser för oss alla.

Det kan inte hjälpas. Vi är helt enkelt tvungna att titta på bilkraschen.

Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET

Vem behöver Liberalerna? Och behöver vi bry oss om hur det går för partiet? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.