Lär läxorna från den ungerska utvecklingen

Låt Budapest Pride vara en påminnelse om kampen

I helgen genomfördes Budapest Pride. Tusentals ungrare anslöt sig till demonstrationen för allas lika rättigheter, under en allvarlig tid för landet. Ungerns parlament har nyligen stiftat en lag som kraftigt begränsar HBTQ-personers synlighet i offentligheten, till stora protester runt om i Europa. Som svar har premiärminister Viktor Orbán utlyst en folkomröstning om lagen. Årets Budapest Pride var därför av stor politisk och symbolisk betydelse vilket lockade rekordmånga ungrare till tåget.

”Propaganda-lagen” innebär att samkönade par inte ens får visas på tv innan klockan 22 på kvällen. Lagens konsekvenser är på många sätt absurda: ett uppmärksammat exempel är att tv-serien ”Vänner” inte får visas för barn, då samkönade par förekommer i serien.

Många skandaler

Det är en del av maktstrategin för Orbáns parti Fidesz. Tidigare fokuserade de på antisemitiska kampanjer och att begränsa den redan minimala asylinvandringen till Ungern. Men Orbáns bygge av Ungerns "illiberala demokrati" innebär ett upptrummat förakt mot ännu fler minoriteter. Redan innan lagen stiftades hade HBTQ-personers rättigheter blivit kraftigt begränsade. Den nya lagen är en del av utvecklingen som väcker allt kraftigare reaktioner inom EU. Bidragen till Ungern riskerar att strypas och Fidesz har lämnat sin partigrupp inom EU-parlamentet.

Samtidigt som Orbán pressas från EU-håll har han fått flera skandaler att hantera på hemmaplan. Nyligen avslöjades att staten bevakat oberoende medier och reportrar genom övervakningsverktyget Pegasus. Samtidigt har ungerska oppositionen, både till höger och vänster om Fidesz, enats för första gången och pandemihanteringen blivit ett vanligt ämne för kritik. Valet 2022 kan mycket väl bli Orbáns sista.

Strategisk folkomröstning

Ur den kontexten är det lätt att förstå varför Viktor Orbán utlyst en folkomröstning om HBTQ-lagen i början av 2022. Ett uppskruvat kulturkrig skulle mycket väl kunna ge honom den skjuts han behöver inför valdagen samtidigt som det både splittrar och distraherar oppositionen från att prata om regeringens svek mot de breda lagren i den ungerska befolkningen. Kritik mot regeringen riskerar istället utmynna i frustrerad homofobi. En seger i folkomröstningen stärker också den berättelse mot EU som Fidesz försökt skapa om sig själva - som folkets demokratiskt valda värn mot en antiungersk, teknokratisk union.

Här finns det en viktig lektion för progressiva krafter i Sverige. Det är storhetsvansinne att tro att vårt land för alltid skulle vara immun mot de krafter som härjar i flera europeiska länder. Det kompromisslösa kulturkriget, i Sverige med Sverigedemokraterna och dess svans som främsta fanbärare, är ett reellt hot mot den liberala demokratin. Den solidaritet vi visar med de demokratiska och progressiva krafterna i dessa stater får inte förblinda oss från de läxor vi kan lära oss av deras kamp.

Följ ämnen i artikeln