Se upp, Svantesson blåser pensionärerna

Är du född 1957? Då har jag dåliga nyheter

Elisabeth Svantesson (M)

Är du född 1957?

I så fall riskerar du att falla offer för klantiga politiker, eller illvilliga. Det gick nämligen lite väl fort när pensionsåldern höjdes förra året. Resultatet blir att omkring 100 000 svenskar får rejält sämre villkor i år eftersom de kläms i skarven mellan de nya och gamla reglerna.

Från och med i år höjs pensionsåldern från 65 till 66 år. Det har sedan länge stått klart att den första årskull som drabbas är de födda 1958. Är man född tidigare är pensionsåldern fortfarande 65 år.

Jobba längre inte möjligt

På pappret är systemet enkelt. Men en konsekvens är att även tidsgränsen för när man kan få ett så kallat förhöjt grundavdrag förskjuts, alltså den sänkta inkomstskatten för pensionärer.

Är du född 1957 räknas du därför som yrkesverksam fram till 2024 då du fyller 67 år. Men din pensionsålder är fortfarande 65. Och eftersom beslutet om nya tidsgränser togs förra året har många självfallet inte haft tid eller möjlighet att ändra sin pensionsplanering.

En hel del 1957:or, särskilt i LO-yrken, har redan hunnit gå i pension. Att jobba längre har helt enkelt inte varit möjligt.

2000 kr i månaden

Enligt beräkningar från SPF Pensionärerna handlar det om rätt stora belopp som 1957:orna går miste om. Ungefär 2000 kronor i månaden per person.

Så här hafsigt kan staten rimligen inte hantera människors ekonomi. Som Kommunalarbetareförbundet och TCO, i sällskap med pensionärsorganisationer och Skattebetalarnas förening krävde på Aftonbladet debatt igår, måste 1957:orna rimligen kompenseras på något sätt.

Dessutom varnar man för det uppenbara: om inte regeringen reder upp systemet nu så kommer samma sak att hända igen i framtiden. Åldersgränserna i de olika systemen kommer ju att fortsätta höjas.

Regeringen och SD

Både regeringspartierna och Sverigedemokraterna lovade i valet guld och gröna skogar till landets pensionärer. Och många gav dem sin röst just på grund av de löftena. Därför blir det väldigt intressant att se hur regeringen kommer att hantera detta i höstbudgeten.

Kommer 1957:orna att kompenseras?

Eller går andra grupper före?

Regeringen har redan aviserat stora skattesänkningar till höginkomsttagarna. De kommer göra en historiskt stor höjning av brytpunkten för statlig skatt. En skattesänkning riktad enbart till medborgare med en månadsinkomst på över 51 158 kronor.

Är det verkligen dit pengarna bör gå?

Följ ämnen i artikeln