Kristerssons ”girl math” är faktiskt inspirerande

Den här budgeten valde glädjen

Ulf Kristersson väljer glädjen i årets höstbudget.

Låt oss säga att du köpt en jacka av lite snofsigare modell, för en tusenlapp. Väl hemma är den inte riktigt lika elegant, provrumsljuset tillförde en magi som LED-lamporna hemma inte kan erbjuda. Du fattar ett moget beslut och lämnar tillbaka den.

Har du då tjänat 1000 kronor?

Ny trend

Tekniskt sett är svaret nej, det vet de flesta. Men inte enligt modellen som i sociala medier börjat kallas för ”girl math”, tjejmatte. Under taggen förklarar tjejerna själva logiken som går att använda för att motivera nöjesutgifter.

Det kanske inte är så bra för hushållsbudgeten. Men det är åtminstone att välja glädjen.

Nu har Tiktok-trenden tagit sig in i finrummen. I dag lämnar Ulf Kristerssons regering sin första höstbudget till riksdagen med allvarliga miner. Men den tunga bibban siffror präglas av livsbejakandets logik.

Låt oss ta ett exempel. I våras tog regeringen bort ungefär 1,5 miljarder kronor för åtgärder och skydd av värdefull natur. Nu tillför de en halv miljard – och kallar det för en storsatsning. Girl math i ett nötskal.

Tjänade miljarder

Ett annat exempel var när finansminister Elisabeth Svantesson avstod från den ”automatiska uppräkningen” av gränsen för statlig inkomstskatt. Åtgärden skulle ha gynnat de med höga inkomster och samtidigt kostat staten omkring 12 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter.

Men regeringen backade – och tjänade därmed med tjejmattens logik 12 miljarder kronor. Dessa pengar kunde genast spenderas på ett jobbskatteavdrag för 11 miljarder kronor. Dessutom vann regeringen ju mellanskillnaden på en miljard kronor på köpet.

Jippie.

Samma logik gäller att kalla ökningar av budgetposter för satsningar trots att de inte överstiger inflationen. Oppositionen har tyckt att man borde räkna upp till exempel bidrag till kommuner och regioner med inflationen, för att undvika dolda nedskärningar.

Rätt trevligt

Girl math i sig är väl ingen dödssynd. Med tjejmatten är allt som betalats med kontanter gratis. En konsertbiljett köpt flera månader i förväg är också gratis när det väl är dags för konserten, samma sak gäller resor som planerats sedan länge.

Att kalla det ”girl math” är möjligtvis lite sexistiskt, det är inte bara tjejer som använder modellen. Egentligen är det ju ett trevligt tankesätt, förutsatt att det inte kör den personliga ekonomin helt i sank. Att applicera det på en statsbudget är en annan sak.

Men lite inspirerande är det att Ulf Kristersson fortsätter välja glädjen, hur tung krisen än känns.


Hur ser du på ekonomi – och vad tycker du om budgeten? Chatta med Susanna Kierkegaard om texten. Livechatten börjar 09.00 men du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Susanna Kierkegaard
  20 sept 2023

  Nu hinner vi inte chatta mer idag tyvärr, tack för allt engagemang. Hoppas ni får en trevlig onsdag!

 • 20 sept 2023

  Ännu ett jobbskatteavdrag vi inte behöver 😔. När jag började köra bil på åttiotalet vill jag minnas att vägarna var rätt bra. Men när jag idag kör i potthål , tjälskador,hål och sprickor i centralorter tänker jag uppgivet att det är så här det ser ut i det moderata Sverige. För varje moderat budget som läggs faller sverige sönder ännu en bit.

  robertb

  Ja, det är där pengarna tas ifrån...

  Susanna Kierkegaard
 • 20 sept 2023

  Är malmöbor slashasar?

  svante.cras

  Är de det? Jag vet inte. Går mest på de stroppiga personer i min egen ålder som flyttar till Malmö för att allt e så "avslappnat" där

  Susanna Kierkegaard
 • 20 sept 2023

  Rätt frustrerande hur ni konstant lyfter uppräkningen som något som gynnar "rika" när den sker för att skydda medborgarna. De som drabbas är inte rika. De sliter dubbla pass, de jobbar nätter och de försöker försörja sina familjer där partnern inte kan jobba men man har barn. Ingen rik påverkas av att gränsen inte skjuts upp. Det är de som precis tjänar 55-60 tusen efter OB och övertid som nu känner av denna effekt. Sedan skulle du ändå aldrig blir nöjd så de kunde lika gärna kört på med uppräkningen för du skulle oavsett kritisera deras budget. Du bestämde dig innan den ens släpptes.

  Mattias

  Enligt SCB är det drygt 5 miljoner svenskar som jobbar. Ungefär 1 miljon betalar statlig inkomstskatt. Det är alltså den femtedel av befolkningen med högst inkomster. Att tjäna över 50 000 är inte det normala :-)

  Susanna Kierkegaard
 • 20 sept 2023

  Mental istid. När en telefonförsäljare ringer slänger man på luren, tyvärr tvingas man lyssna när det är regeringen. Dom äldre kloka hade rätt som vanligt, politik genomsyrar allt i samhället, sipprar ner som vatten i dom minsta interaktionerna mellan människor.

  Björn

  Haha! Tycker dock inte man ska slänga på luren oavsett vem som ringer, telefonförsäljare blir också ledsna...

  Susanna Kierkegaard