Pressa banken – få drömränta

Publicerad 2013-04-17

STOR SPRIDNINGDin granne gör det – gör det du också. Genom att vara aktiv kan du få lägre ränta än den banken annars skulle erbjuda.

Nöj dig inte med bank­ernas officiella ränta.

Här är siffrorna som ­avslöjar hur lågt de är ­beredda att sjunka.

– Glöm inte att bankerna vill ha oss som kunder, ­säger Jonathan Sonning på jämförelse­sajten Combo­loan.se

I dag kom Riksbanken med ett nytt räntebesked, samtidigt visar färska siffror att bostadspriserna är ­rekordhöga i Sverige just nu.

Mäklaren Jan Borild har visning av en trea på Östermalm i Stockholm.

– Många ger sig ut för att titta. Samtidigt har vi mycket som är ute, säger han.

Var femte lyckades

Parallellt med visningarna laddar många bostads­köpare för förhandlingar med banken. De listade tremånadersräntorna ligger kring tre procent. Men den påläste kan landa en bra bit lägre. Färska siffror från Comboloan.se, sajten där medlemmarna rapporterar in sina förhandlade räntor, visar att var femte kund hos Swedbank i april fått ner ­sina räntor till 2,29 procent.

Störst svängrum

– Det visar vad som går att nå, det ger oss något att ­sikta på, säger Jonathan Sonning på Comboloan.se.

SEB och Swedbank är de banker som har störst svängrum i sina förhandlingar just nu. Men oavsett bank menar Jon­athan Sonning att det är viktigt att stå på sig i förhandlingarna.

– Huvudtipset är att utnyttja sin konsumentmakt. Gå till två, tre banker och glöm inte att bankerna vill ha oss som kunder, ­säger han.

Ge lågt bud

Har du en låg ­belåningsgrad och högt sparande är mycket vunnet. Var inte heller rädd för att ge banken ett lågt bud.

– Vi saknar en prutkultur i Sverige. Vi förväntar oss att bankerna ska sätta ett rimligt pris utan att vi pressar dem, säger Jonathan Sonning.

Mäklaren Jan Borild har märkt att bostadsjägarna blivit allt mer förberedda.

– Det ju en jättestor ­skillnad jämfört med för några år sen då man gick till banken och mer eller ­mindre gillade läget , säger han.

Titta, så mycket går det att tjäna

SEB

Officiell ränta:

3,00%

Förhandlad ränta:

2,37%

Handelsbanken

Officiell ränta:

3,00%

Förhandlad ränta:

2,40%

Swedbank

Officiell ränta:

3,04%

Förhandlad ränta:

2,29%

Nordea

Officiell ränta:

2,98%

Förhandlad ränta:

2,33%

Danske bank

Officiell ränta:

3,05%

Förhandlad ränta:

2,45%

Tipsen som kan sänka din boränta

Gå till flera banker och spela ut de mot varandra.

Om din bostad gått upp i värde, beställ en ny värdering av mäklare. Även om det kanske kostar en tusenlapp minskar din riskprofil om du kan visa på en lägre belåningsgrad och banken har möjlighet att ge dig ett bättre erbjudande.

Om du varit en trogen kund hos din gamla bank, berätta det för de andra bankerna du pratar med. Då vet de att du är en potentiellt långsiktig kund.

Om du vill spara till pension eller annat kan du erbjuda att spara i banken mot en ­högre rabatt. Men se till att du inte måste betala högre av­gifter än du tjänar på den ­extra ränterabatten.

Glöm aldrig att bankens rådgivare egentligen är försäljare. Banken är ett företag som vill ta ut så högt pris (­ränta) som möjligt. Men de vill också ha dig som kund, det är till din fördel.

Följ ämnen i artikeln