Kristoffer har bara värme i ett rum: ”Som på 1800-talet”

Drastiska åtgärden när elkostnaden ökade

Uppdaterad 2021-12-20 | Publicerad 2021-12-18

Kristoffer Bjerge har flyttat in sängen i vardagsrummet, den enda platsen i huset där värmen står på.

I köket är det bara sex grader varmt och om dagarna sitter han så nära braskaminen han bara kan.

– Man blir så arg, säger han.

Kristoffer Bjerge, 39, bor i ett litet torp från 1890-talet med kakelugnar och knarrande trägolv i Molkom. I elementen har han direktverkande el.

Sedan han och frun skilde sig har han behövt betala alla driftskostnader själv. När elpriserna skenade iväg blev räkningarna plötsligt fyra gånger dyrare än vad de brukade vara.

– Huset är så gammalt att det inte finns något indraget vattenburet system. Jag har direktvärme och en luftvärmepump. Förut har jag aldrig tänkt så mycket på räkningarna, men nu måste jag lägga 7 000 för att få det trevligt i huset.

För att hålla kostnaderna nere bestämde sig Kristoffer Bjerge för att så långt som möjligt bara använda ett av rummen.

”Ser dumt ut”

– Jag har flyttat in en stor dubbelsäng i vardagsrummet. Det brukade se rätt fint ut här, men det finns inte längre en röd tråd i huset rent stilmässigt, nu ser det lite dumt ut.

I vardagsrummet har Kristoffer Bjerge 19 grader varmt. Han beskriver sig själv som en person som inte är så frusen av sig, men nu kurar han ibland ihop under en filt när det blir för kyligt.

– Det blir en återgång till hur det var förr i tiden då man bara använde några rum om vintern. Vi är där igen, tillbaka till 1800-talet nästan.

”Nu måste jag lägga 7 000 för att få det trevligt i huset”, säger Kristoffer.

Eldar i kaminen

I köket hade han bara sex grader varmt när det var som kallast i början av december. Trots det har han flyttat ut skrivbord och arbetsmaterial från kontoret och sitter och jobbar i kylan om dagarna när han måste arbeta hemifrån på grund av pandemin.

– Men då eldar jag i braskaminen. Jag har inte plats med matbord längre men det är mysigt att vara nära brasan i alla fall.

I badrummet är det runt 12, 13 grader.

– Jag drar upp värmen ordentligt när jag duschar och stänger av direkt efter, det är verkligen behovsstyrt. Sen skyndar jag mig in till vardagsrummet.

Kristoffer Bjerge hämtar ved till kaminen.

”Blir så arg”

Kristoffer Bjerge, som tidigare suttit i kommunfullmäktige i Storfors för Sverigedemokraterna men som inte längre är politiskt aktiv, tycker att Sverige borde vara bättre rustat för att undvika energikriser likt den som råder just nu.

– Utsläppen ökar och vi får bara dyrare el. Många har det värre än mig och måste betala skyhöga priser. Man blir så arg för det finns folk som bor i sådana här hus och är fattigpensionärer.

Till sommaren planerar Kristoffer Bjerge att sälja det lilla torpet. Främst för att flytta närmare sin familj, men delvis på grund av elpriserna.

– Det har blivit så att man känner ”inte en vinter till”. Nästa år vill man ha en bättre lösning.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten framkom inte intervjupersonens tidigare partitillhörighet.

Följ ämnen i artikeln