Regeringen vill höja bolånetaket

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-01-25

Regeringen presenterar två förslag för att komma åt överskuldsättningen. Bland annat vill man se över ränteavdraget för blancolån samt höja bolånetaket.

– Lån behöver absolut inte vara dåligt, att finansiera ett bostadsköp med lån är till exempel rimligt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff och fortsätter:

– Men det som är mer bekymmersamt är skulder för till exempelvis konsumtion, att man lånar till att handla kläder på nätet eller är fast i ett spelmissbruk, säger hon.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) understryker att det rör sig om ett nedtrappat ränteavdrag för lån utan säkerhet. Det gäller alltså inte för bostadslån.

– Ränteavdragen är mycket betydelsefulla för hushållen, att ta bort eller trappa av dem skulle vara väldigt dyrt för hushållen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Eftersom bolånetaket också leder till att många tar blancolån för att ha råd med insatsen så ger regeringen Finansinspektionen ett uppdrag att se över ett eventuellt höjt bolånetak, från 85 till 90 procent.

– Vi behöver sänka trösklarna för fler att ta sig in på bostadsmarknaden, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD).

Följ ämnen i artikeln