Brittiska pundet rasar

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-03-18

"Vi måste agera som en regering i krigstid", säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Det brittiska pundet är utsatt för en våg av säljorder och tar rejält med stryk på valutamarknaden i den orosvåg som sveper över marknaden till följd av coronapandemin.

Den brittiska valutan är nu nere på kursen 1:18 dollar per pund, den lägsta nivån sedan 1985.

Investerare flyr från vad de ser som riskfyllda positioner och många väljer att sälja allt de har och gå över till dollar och amerikanska statspapper.

– Pundet har haft en av sina sämsta dagar i mannaminne och har fallit till den lägsta nivån sedan 1985, om man bortser från flash-kraschen i oktober 2016, säger Neil Wilson, anlaytiker på sajten Market.com.

– Det verkar handla om att dumpa riskfyllda pund och tanka säkra dollar, tillägger han.

Miljarder i lånegarantier

Den brittiska centralbankschefen Andrew Bailey är öppet upprörd i en intervju med public service-kanalen BBC News över vad han beskriver som blankningsaffärer, där investerare gör affärer med lånade värdepapper för att tjäna pengar på kursfall.

– Upphör med vad ni håller på med, säger han och beskriver det som i konflikt med hela ekonomins och det brittiska folkets intresse.

Den brittiska regeringen har lanserat ett program med lånegarantier för sammanlagt 330 miljarder pund (cirka 4 000 miljarder kronor) för att hjälpa företag som riskerar att gå omkull till följd av coronapandemin.

"Som i krigstid"

Finansminister Rishi Sunak utlovar att regeringen kommer att göra vad som krävs för att hjälpa detaljhandeln, barer, flygplatser och andra företag som ställts inför ett tvärstopp i efterfrågan.

I måndags rekommenderade regeringen i Storbritannien alla att undvika pubar, klubbar, restauranger, biografer och teatrar.

– Vi måste agera som en regering i krigstid och göra vad som krävs för att stödja vår ekonomi, sade premiärminister Boris Johnson.

På onsdagen flaggar Johnson för nya åtgärder för att stödja anställda och hyresgäster som riskerar att vräkas till följd av coronaviruset samtidigt som antalet tester för att spåra smittade utökas till 25 000 per dag.

– Vi kommer att ta fram ytterligare åtgärder för att säkra att alla anställda får stöd när vi går igenom denna svåra period, säger han till det brittiska parlamentet.

Den svenska kronan pressas också rejält mot både dollarn och euron.