S&P höjer Greklands kreditstatus

TT-AFP

Publicerad 2023-10-21

Kreditvärderingsinstitutet S&P höjer Greklands kreditbetyg. Arkivbild.

Kreditvärderingsinstitutet S&P höjer Greklands kreditbetyg från skräpstatus till investment grade för första gången sedan 2010.

S&P anser att Grekland gjort ”märkbara framsteg” i arbetet med att tackla de ekonomiska utmaningarna som landet stått inför. Det motiverar betyg för hög kreditvärdighet.

S&P är först ut av de tre största amerikanska kreditvärderingsinstituten att höja Greklands kreditstatus. I augusti meddelade kreditvärderingsinstitutet Scope att man höjt Greklands betyg och analytiker förväntade sig då att andra skulle följa efter.

I somras omvaldes premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Han gick till val på löften om ekonomiska reformer, sunda finanser och försäkringar om att Grekland kommer att betala tillbaka två års räddningslån i förtid till eurozonen.

I samband med att grekisk ekonomi havererade i kölvattnet av den internationella finanskrisen 2008 har Grekland mottagit räddningslån på 53 miljarder euro från de andra euroländerna.

Landet har därtill fått stöd från Internationella valutafonden (IMF). Sverige har lånat ut ungefär 2,5 miljarder kronor till Grekland via IMF.