Nästa elstöd till hushållen dröjer

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-02-17

Statsminister Ulf Kristersson (M) hans regeringspartier och Sverigedemokraterna lovade elstöd för vinterns höga elkostnader före jul. Hushållen får dock vänta på stödet avseende denna vinter till våren. Arkivbild.

Om en vecka får de första hushållen i södra och mellersta Sverige sitt första elstöd på kontot.

Men för det andra stödet, det som också ska gå till hushåll i norra Sverige, har regeringen inget datum.

Hittills har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sagt att elstödet för november och december till hushåll i hela Sverige ska kunna betalas ut någon gång i vår. Hon har inga nya besked att ge.

– Nej, det är fortfarande förhoppningen, säger Busch till TT och tillägger att regeringen arbetar hårt med flera olika stöd samtidigt.

Före jul

I valrörelsen lovade de blivande regeringsparterna samt Sverigedemokraterna att ett högkostnadsskydd för vinterns höga elkostnader skulle vara på plats den 1 november och hushållens ekonomi räddad före jul.

Hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3, kommer att börja få pengar med början från den 23 februari och några veckor framåt. Det stödet baseras på förbrukningen från oktober 2021 till och med september 2022. Hushållen i norra Sverige, elområde 1 och 2 får dock inget sådant stöd. De får dock del i stödet för november och december.

Ett steg vad gäller stödet för november och december har tagits i dagarna. Regeringen har skickat ut ett utkast till förordning för stödet på remiss till den 1 mars. Även en promemoria som beskriver stödet och bedömda konsekvenser har gått ut.

På remiss

Eftersom remisstiden är satt till den 1 mars kan regeringen tidigast gå vidare med det arbete som återstår efter det. Enligt utkastet till förordning ska den börja gälla den 27 mars. Tidigast då, sannolikt, kan hushållen få närmare besked om när de kan få pengar på kontot som kompensation för elräkningarna för de två sista två månaderna 2022. I december var elpriserna de högsta hittills.

Stödet beräknas uppgå till cirka tio (10) miljarder och medlen till det tas ur de flaskhalsavgifter som betalats in av elkunderna till Svenska kraftnät.

Åttio procent

Hushållen får stöd för 80 procent av förbrukade kilowattimmar (kWh) under de två månaderna. Ersättningen är relaterad till elpriserna i respektive elområde.

För hushåll i elområde 1 och 2, lite förenklat norra Sverige, blir ersättningen 90 öre per kWh.

För hushåll i elområde 3 gäller 126 öre per kWh och i elområde 4 blir det 129 öre.

Totalt handlar det om uppemot fem miljoner hushåll. Den som får pengarna är den som hade elavtalet den 31 december.

Försäkringskassan har fått i uppdrag att förbereda sig för att betala ut stödet.

Följ ämnen i artikeln