Största elstödet i Sverige: 773 669 kronor

TT

Publicerad 2023-03-10

Det första elstödet till södra Sverige betalas ut via Försäkringskassan.

Den person som har fått mest elstöd i Sverige har fått 773 669 kronor utbetalda, enligt siffror från Försäkringskassan som TT tagit del av.

De tio personer som har fått de största summorna utbetalda i elstöd har alla fått över 300 000 kronor. Den största utbetalningen var på 773 669 kronor och den näst största på 475 039 kronor, enligt Försäkringskassan.

Vilket elområde som personen som fått mest pengar bor i omfattas av sekretess, men om det handlar om elområde 3 skulle det motsvara en elförbrukning på över 1,5 miljoner kilowattimmar (kWh). Det motsvarar i sin tur ungefär förbrukningen för 77 normalvillor, enligt schablonen som brukar anges till 20 000 kWh.

Om personen bor i elområde 4 skulle det motsvara en elförbrukning på nästan en miljon kilowattimmar eller knappt 50 normalvillor.

Försäkringskassan har tidigare gått ut med att man misstänker att elkonsumenter som också driver företag felaktigt kan ha fått pengar i utbetalningen, som är avsedd för privata hushåll i södra Sverige och Mellansverige (elområde 4 och 3). Detta då utbetalningarna visade att flera tusentals hushåll hade en mycket högre elförbrukning än förväntat.

Provocerande för många

Försäkringskassan har betalt ut stöd till tusentals hushåll med över 50 000 kWh i förbrukning och till och med över 100 000 kWh i årsförbrukning.

Myndigheten har därför velat införa ett lägre tak inför nästa utbetalning av elstöd till hushållen som ska ske under våren, på 12 500 kWh för den sammanlagda förbrukningen under november och december. Men regeringen ville se ett högre tak och har satt det till 18 000 kWh.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg tycker att det är ofattbart att en person får så mycket i elstöd.

– Det här blir provocerande för många svenskar. Det är klart att man ska ha ett tak för ersättningen, allt annat vore helt orimligt. När vanliga hushåll går på knäna för räkningar, inflation och räntekostnader så kan inte en person bränna på och spendera så mycket el att man får 700 000 kronor.