Så blir du rik på ditt gamla ”skräp”

Publicerad 2015-03-16

Går inte förrådsdörren att stänga för alla prylar?

Då kan du sitta på stålar. Svenskarna sitter på i snitt 25 000 kronor som bara samlar damm, enligt köp- och säljsajten Blocket.

– Nu är det mycket grejer som ska bort, säger Robert Lejon, 32.

Nu är det läge att tömma förrådet på grejer som hör våren till. Annandag påsk är stora vårstädningsdagen. Då är antalet besökare och efterfrågan på Blocket som störst.

Familjen Lejon i Sävast har ledsnat på sitt stökiga garage.

Legat och skräpat

– Vi har börjat rensa men det är fortfarande jättestökigt. När det var som värst för två år sedan sparade vi på allt ifall det skulle komma till användning nån gång. Men nu ska vi ändra oss, säger Eini Lejon, 33.

Vissa saker ska säljas, andra forslas till återvinningen. Familjen berättar att de köpt på sig saker som mest bara legat och skräpat. Prylar från utlandsresor och fynd som Eini budat hem på auktionssajten Tradera.

Dessutom växer ju barnen så snabbt att familjen ständigt tvingas köpa nya kläder.

– Yngsta dottern har gått upp fyra skostorlekar på ett år så det blir dyrt. Så nu ska vi sälja ungarnas kläder, regnkläder, överdrag, fotbollsskor och några cyklar också, säger Eini Lejon.

Läge sälja cykeln

Familjen Lejon har god chans att tjäna en hacka. Nu är det nämligen inte rätt tid att sälja av skridskorna, vinterdäcken eller slalomskidorna.

– Vi går från kall och mörk vinter till ljus och varm vår och efterfrågan på kläder och skor ökar snabbt på årstidsväxlingen. Har man en cykel som står och samlar löv så är det läge att sälja nu, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Nu är det vårkläder till barnen som folk behöver. Joggingvagnen som inte används längre. Ska du köpa nya golfklubbor är det läge att sälja av de gamla direkt. Många står redan nu och värmer upp swingarmen i vårsolen.

Blockets statistik visar att efterfrågan på utemöbler och trädgårdsprylar har gått upp med hela 170 procent medan cykel är ett av de mest använda sökorden på sajten.

”Ta tag i det”

Linnéa Aguero tycker att det är dumt att samla på saker som inte kommer till användning. Hon säger att undersökningar visat att vi svenskar har i snitt 25 000 kronor i sina förråd.

– Många tänker att de ska ta tag i det sen. Men är det bättre att grejerna står och samlar damm? Man ska inte ställa ned något i förrådet om det inte är säkert att det tas ut igen, säger hon.

Finns det andra saker man ska tänka på?

– En bild säljer bättre än tusen ord. Helhetsupplevelsen blir bättre om man kan visa det man säljer från olika perspektiv och särskilt funktionella grejer, som hur barnvagnen ser ut ihopfälld, säger Linnéa Aguero.

Det kan alltså vara värt att lägga ned lite möda på sin annons.

– Om man fotograferar en cykel i ett lite dassigt ljus i ett förråd och den inte är rengjord är den svårare att sälja. Du vinner på att göra i ordning den och ta foton i bra ljus, säger Linnéa Aguero.

Följ ämnen i artikeln