Prognos: 16 000 byggjobb försvinner

Olle Lindström/TT

Publicerad 2023-10-25

Många byggjobb försvinner från en krisande bostadssektor. Arkivbild.

Det syns ingen ljusning på bygghimlen och många jobb lär försvinna. Raset i år och nästa år är lika stort som under finanskrisen 2008.

Satsningar inom energisektorn väger dock upp något.

Bostadsbyggandet fortsätter att falla kraftigt i år i takt med de allt högre räntorna som bromsar efterfrågan och gör det också dyrare att bygga. Nästa år planar det ut på en nivå kring historiskt låga 24 000 nya bostäder, enligt Byggföretagens nya prognos.

Ljusglimten är att det offentliga och en del privata företag satsar på lokal- och anläggningsbyggen, kopplat till bland annat den gröna omställningen, men även upprustningen av försvaret och kriminalvården slukar en del byggresurser.

Men det väger inte upp på långa vägar. Totalt sett faller de samlade bygginvesteringarna med 14 procent under 2023-2024, nio procent i år och ytterligare fem procent nästa år, jämfört med föregående år.

Det får effekt på jobben, även om arbetslösheten i nuläget fortsatt är på en historiskt låg nivå:

”Totalt sett minskar sysselsättningen med fem procent, eller cirka 16 400 personer, mellan 2022 och 2024”, skriver Byggföretagen.

Risigast är det bland husbyggarna, medan anläggningsbyggare fortfarande behöver personal, enligt Byggföretagens prognos.