Socialministern: En ny fas för Sverige

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-03-10

Regeringen är redo att begränsa allmänna sammankomster och skjuter tillsammans med januaripartierna till mer pengar i vårbudgeten – allt för att minska virussmittan.

Moderaterna vill att ett stimulanspaket på 30 miljarder kronor förbereds.

Regeringen kommer att lägga fram en extra vårändringsbudget i "närtid". Den ska bland annat innehålla mer pengar till myndigheter, vård och företag.

– Regeringen kommer att fatta nya beslut, vissa för att göra oss bättre rustade och vissa för att minska risken för smitta, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens på tisdagskvällen.

Regeringen ger även Socialstyrelsen i uppdrag att sprida information om coronaviruset till all personal inom socialtjänsten. Socialministern kallar åtgärderna "en ny fas" i coronavirusbekämpningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) ska också träffa näringslivet för att diskutera coronakrisens ekonomiska effekter.

– Jag kommer tillsammans med finansministern och näringsministern i morgon att träffa representanter för svenska näringslivet för att se vilka andra åtgärder, förutom korttidsarbete de behöver, säger Löfven.

Efterlyst tidigare

Svenskt Näringsliv har efterlyst fler krisåtgärder än de som regeringen aviserade på tisdagen.

– Vi tittar på alla de förslagen också, säger finansminister Magdalena Andersson (S)

Regeringen gav på tisdagen besked om att det utlovade avtalet om korttidsarbete, ett slags krisavtal som ska rädda jobb när företag eller branscher påverkas av ekonomiska chocker, ska införas flera månader tidigare än aviserat. I förra veckan talades det om första augusti, vilket kritiserats för att vara för sent.

Moderaterna välkomnar regeringens nya besked, men vill gå längre. M föreslog på tisdagen ett krispaket i två steg. Först vill partiet att företag ska få skjuta på skatteinbetalningar för att stärka likviditeten i ett krisläge, att flygskatten avskaffas för att stötta den krisdrabbade flygbranschen och att bolånetaket höjs för att förhindra ett eventuellt boprisfall.

– Allt det där kan man göra nu, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

30 miljarder

M vill också att regeringen nu börjar förbereda ett brett stimulanspaket på 30 miljarder kronor som ett andra steg om krisen förvärras. Åtgärder som föreslås är 10 miljarder kronor i generella bidrag till kommunerna, höjt rotavdrag från 30 till 50 procent, ett retroaktivt jobbskatteavdrag på 10 miljarder kronor, samt en retroaktivt sänkt skatt på pensioner för 3 miljarder kronor.

Han uppger att det inte är tid för politisk konflikt och att det är ett nytt läge efter gårdagens rapporter om smittade personer som inte tycks ha smittats utomlands.

– Snabbt agerande, samling och samarbete. Det är det som är ledorden nu, säger Löfven.

Han tillägger att regeringen är öppen för goda idéer, men vill gärna också ha direktkontakt med näringslivet.

Ingen finansiering

Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson bedömer att det för närvande inte behövs ett stimulanspaket på 30 miljarder kronor, men uppger att bilden kan ha förändrats redan om några veckor. Hon tycker inte att sådant stimulanspaket behöver finansieras i ett krisläge. Underskottet i statsbudgeten skulle då hamna på 0,5 procent av BNP 2020, enligt M.

– I grund och botten handlar det här om att rädda jobb, säger Svantesson.

Hon vill förhandla med regeringen om krisåtgärder, men säger sig också vara beredd att tillsammans med de andra oppositionspartierna försöka köra över regeringen i riksdagen om regeringen är saktfärdig med att agera mot en eventuell förvärrad coronakris.

Följ ämnen i artikeln