Miljardpaket för att rädda Austrian Airlines

TT-AFP

Publicerad 2020-06-08

Austrian Airlines får 600 miljoner euro (drygt 6,2 miljarder kronor) i ett räddningspaket för att stödja flygbolaget under coronapandemins effekter, enligt den österrikiska regeringen. Arkivbild.

Austrian Airlines får 600 miljoner euro (drygt 6,2 miljarder kronor) i ett räddningspaket för att stödja flygbolaget under coronapandemins effekter, klargör den österrikiska regeringen.

Enligt den konservativa förbundskanslern Sebastian Kurz ska staten stå för 450 miljoner euro medan flygbolagets ägare, tyska Lufthansa, hosta upp resten. Kurz säger att regeringen och flygbolagen är överens om tre mål: att rädda arbetstillfällen, att bibehålla Wien som en stor knutpunkt för flyg samt att ta ansvar för miljön.

Regeringen lanserar också nya regler för att göra flyget mera hållbart och klimatvänligt. Bland annat införs ett lägstapris på 40 euro för en flygbiljett, för att bekämpa löne- och miljömässig dumpning.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att erbjuda biljetter som är billigare än den faktiska kostnaden, säger miljöminister Leonore Gewessler från De gröna, som är i koalition med Kurz parti ÖVP.