Boräntorna sjunker – nytt bottenrekord uppmätt

Publicerad 2021-08-19

Boräntorna fortsätter att dala på en konkurrenskraftig marknad.

I juli uppmättes en snittränta på 1,37 procent.

Det är den lägsta boräntan sedan storbankerna började redovisa sina siffror, rapporterar SvD.

Bostadsmarknaden under pandemin fortsätter att gå i de extrema siffrornas tecken. Priserna på bostadsrätter och framförallt villor har slagit i höjden. Samtidigt har bankernas boräntor sjunkit.

Det pressade ränteläget märks bland annat av i den statistik för bolån som bankerna redovisar månadsvis, den så kallade genomsnittsräntan. I juli uppmättes ett nytt rekord – den genomsnittlige bolånekunden har en rörlig ränta på 1,37 procent.

Det är den lägsta genomsnittliga siffran sedan storbankerna i maj 2015 började redovisa boräntestatistik, rapporterar SvD.

SBAB: ”Aldrig haft så låg ränta”

Även listräntorna bland bankerna har uppnått nya lägstanivåer. Den statliga bolånejätten SBAB sänkte i början av augusti alla sina listräntor.

I dag har de en lägstanivå för den tvååriga boräntan på 0,84 procent.

– Så låg ränta har vi aldrig tidigare haft, säger vd:n Klas Danielsson till SvD.

 

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, säger till Aftonbladet att orsaken bakom de rekordlåga räntorna är bankernas minskade upplåningskostnader, som gjort att räntorna för bostadsobligationer sjunkit.

– Men om man tittar på snitträntan är det mer tydligt att det är konkurrensen som gör att priserna går ner. Bankerna måste i dag ge bra ränteerbjudanden, annars går kunderna till någon annan bank, säger hon.

Klas Danielsson, vd SBAB Bank.

Stor skillnad mellan bankerna

Samtidigt råder det stort skillnad på boräntorna mellan olika banker. I juli var det Stabelo som hade den lägst rörliga genomsnittsräntan med 1,14 procent. Högsta genomsnitträntan i juli erbjöd Nordea, med 1,72 procent.

– Som kund är det viktigt att gå till flera banker och se vad de kan erbjuda dig för ränta. Det kan skilja sig beroende på hur mycket du ska låna och vad du tjänar, säger Christina Sahlberg.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

”Kolla upp din ränta – och förhandla”

Blickar man framåt tror Christina Sahlberg att boräntan varken kommer att höjas eller sänkas särskilt dramatiskt. Detta eftersom att Riksbanken låtit meddela att de förlänger perioden med nollränta åtminstone fram till det tredje kvartalet 2024.

– Det brukar röra sig väldigt långsamt när det väl rör sig. Men allt kan hända. Man trodde ju till exempel att bostadspriserna skulle sjunka i pandemin, men de stack iväg åt andra hållet, säger hon.

 

Vad har du för tips till en låntagare i dagsläget?

– Det viktigaste är att kolla upp vad man har för ränta och förhandla om den. Många tror att det är svårt att byta bank men det är oftast enklare än vad man tror. Har du sämre än snitträntan är det värt att försöka sänka den – det kan spara dig tusentals kronor i månaden.