Skräpbetyg för ännu ett fastighetsbolag

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2023-06-17

Fastpartner, med storägaren och vd:n Sven-Olof Johansson, har fått kreditbetyget sänkt till skräpnivå av Moody's. Arkivbild

Fastpartner sällar sig till den växande skaran börsnoterade fastighetsbolag som stämplats med skräpbetyg. Ratinginsitutet Moody's Investor Service sänkte i fredags kväll – efter börsens stängning – kreditbetyget till Ba1, första steget ned på skräpstatusnivå.

Moody's hänvisar till ökade avkastningskrav, stigande marknadsräntor och en försämrad ränteteckningsgrad.

Ratinginstitutet flaggar samtidigt för att det nya lägre kreditbetyget har negativa utsikter, vilket innebär att det pågår en utvärdering om det behöver sänkas ännu mer för att reflektera fastighetsbolagets finansiella ställning.

Ett skräpbetyg innebär kortfattat en varningssignal för långivare att det innebär hög risk att låna ut pengar till bolaget. Det kan även få konsekvenser för hur fonder och aktieindex ser på bolaget.

Sven-Olof Johansson , storägare och vd på Fastpartner, skriver i en kommentar att bolaget har jobbat med att stärka den finansiella stabiliteten med förlängda löptider både på banklån och andra kreditavtal.

”Vi har likviditet för att hantera samtliga skuldförfall för en period överskridande 30 månader. Mot bakgrund av detta och bolaget relativt låga andel utestående obligationslån har det sänkta kreditbetyget marginell betydelse för bolagets dagliga verksamhet”, skriver han.

När fastighetsbolaget SBB fick skräpbetyg i början av maj kollapsade SBB-aktien. Bolaget tvingades ställa in en planerad nyemission och skjuta på årets utdelning, och har även flaggat för att man kan sälja hela eller delar av bolagets tillgångar för att hantera krisen.

Fastpartners fastighetsbestånd består främst av kommersiella fastigheter i Stockholmsområdet.