"Stängd gräns får inte bli normaltillstånd"

Henning Eklund/TT

Uppdaterad 2020-12-22 | Publicerad 2020-12-21

Inreseförbud till Sverige från Danmark. Arkivbild.

Näringslivet i Skåne har tvingats vänja sig vid stängda gränser till och från sedan 2015. Men det är viktigt att ta sig ur situationen så snabbt som möjligt, enligt Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren.

Från och med midnatt stoppas danskar från att resa in till Sverige – med undantag för de som arbetar här. En anledning är att regeringen misstänker att nedstängningarna i Danmark ska få danskar att resa över Öresund för att handla.

Det är en oro som delas av Stephan Müchler.

– Jag var inne i Malmö i dag och det var ganska många danskar där och shoppade. Det är en väldigt extrem situation där sjukvården i Skåne går på knäna, så det är svårt att ha synpunkter på att stänga gränsen, säger han.

Sedan flyktingkrisen 2015 har resor mellan Danmark och Sverige till och från försvårats rejält.

– En vecka eller två, eller tre, det kan man säkert klara. Det viktiga är stängda gränser inte blir ett normaltillstånd, säger Müchler.

Före pandemin arbetspendlade runt 20 000 personer mellan de två länderna.

– Utvecklingen har gått mot en mer integrerad arbetsmarknad, och det har tagit stryk sedan 2015. Vår möjlighet i Skåne är att bli en del av storstadsområdet Köpenhamn, och då kan inte gränser stängas till och från, säger Müchler.

Följ ämnen i artikeln