En miljard i stöd till biogas under 2021

TT

Publicerad 2022-01-26

Biogas används bland annat som drivmedel för fordon. Arkivbild.

Under 2021 beviljades 2,8 miljarder kronor i statligt stöd genom det så kallade Klimatklivet.

En stor del, en miljard kronor, gick till satsningar på biogas, skriver Naturvårdsverket.

Den svenska biogasproduktionen uppmäts numera till 2,2 terawattimmar (TWh). 60 procent av den produktionen, 1,5 TWh, har tillkommit med ekonomiskt stöd från Klimatklivet sedan starten 2015, skriver Naturvårdsverket.

”Vi ser ett stort kliv för biogasen i Klimatklivet 2021. Det är särskilt roligt att både små och stora företag vill investera i biogas från gödsel. Stora klimatnyttor kan uppstå när ett hållbart biobränsle produceras samtidigt som metanutsläpp från gödsel minskar”, säger Nanna Wikholm, chef för Klimatklivets transportenhet, till myndighetens hemsida.

Majoriteten av pengarna har gått till omställning inom transportsektorn, men en del har gått till att ställa om i industrin.

”Energikonverteringar är ofta ekonomiskt bra investeringar på lång sikt, men inte alltid på kort sikt. Med Klimatklivet kan en sådan klimatinvestering ändå bli möjlig”, säger Carl Mikael Strauss, chef för verkets industrienhet.

I år utvidgas stödet till att även gälla för småskalig elproduktion från biogas. Som exempel kan en lantbrukare som vill producera el från gödsel som gården genererar söka stödet, skriver myndigheten.

Följ ämnen i artikeln