Ny larmrapport om Pakistans skuldkris

TT-Bloomberg

Publicerad 2024-02-18

En akut skuldkris hotar Pakistan efter omfattande översvämningar i fjol, varnar ekonomer i en färsk larmrapport. Arkivbild

Pakistan kommer tvingas ställa in betalningar och då drar en ond spiral av finansiella problem i gång, varnar tankesmedjan Tabadlab i en larmrapport.

Landets statsskuld beskrivs som ohållbar och alarmerande.

Pakistans utlandsskuld har svällt till 125 miljarder dollar (motsvarande 1 300 miljarder kronor). Det är en dubblering sedan 2011, enligt ekonomerna bakom rapporten.

Landets inhemska skuld har samtidigt sexfaldigats och räntorna som den pakistanska staten betalar på lånen är just nu rekordhöga som andel av BNP.

BNP krymper också till följd av stora översvämningar som kostade motsvarande hundratals miljarder kronor i skador och förluster bara i fjol.

Internationella valutafonden (IMF) varnade redan i juli i fjol för att Pakistan kan bli nästa tillväxtland att behöva en stor skuldrekonstruktion.

Shehbaz Sharif, som efter valet ser ut att bli nästa premiärminister, sade i förra veckan att Pakistan måste säkra ett nytt stödprogram från IMF så snart som möjligt.