Olja och gas biljonbonanza för norska staten

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-03-06

Norge, här i form av oljefondschef Nicolai Tangen, säger att de investerar fossilpengarna grönt. Arkivbild.

Rusande gas- och oljepriser fyllde den norska statskassan till aldrig tidigare skådade nivåer förra året. Intäkterna från fossila bränslen uppgick till 1 500 miljarder norska kronor – nästan tre gånger så mycket som 2021.

Summorna var ”med råge de högsta som någonsin noterats”, skriver statistikmyndigheten SSB.

Totalt redovisas statliga intäkter för 2022 på 3 600 miljarder kronor, över 1 100 miljarder mer än året före.

Förklaringen stavas Ukrainakriget. I takt med att de ryska bränsleleveranserna till Europa strypts har Norge gynnats av både stigande priser och omättlig efterfrågan.

Det har lett till anklagelser om att landet skor sig på såväl kriget som klimatet. Osloregeringen försvarar sig med att man både hjälper Ukraina med civilt och militärt stöd värt tiotals miljarder, och investerar stort i omställningen till grönare energisystem.

Och allt är inte guld och gröna skogar. Den gigantiska fond där Norge samlar överskottet från den fossila bränslehandeln krympte på grund av förra årets börsoro med 1 637 miljarder kronor. I kronor räknat är det den största minskningen sedan fonden startades 1996.

Fonden, allmänt känd som oljefonden, är i dag värd strax under 14 000 000 000 000 kronor – alltså 14 biljoner. Det motsvarar 2,5 miljoner kronor per person i landet.