Swedbank sänker boräntor efter chockhöjning

Uppdaterad 2014-04-03 | Publicerad 2013-11-20

Backar efter kundernas kritik

Swebanks chockhöjning av räntorna förra veckan blev en miss.

Nu backar banken och sänker räntorna för alla löptider med 0,25–0,35 procentenheter.

– Vi har helt enkelt kommit fram till att vi gjorde ett feltajmat beslut, säger bankens presschef Anna Sundblad till Svenska Dagbladet Näringsliv.

Swedbanks huvudkontor i centrala Stockholm.

Förra veckan chockhöjde Swedbank alla sina boräntor med 0,25 procentenheter. Höjningen kom enligt banken som en reaktion på att Finansinspektionen föreslog att höja bankernas så kallade riskviktsgolv för bolån till 25 procent, från dagens 15 procent.

– Höjningen är en direkt följd av Finansinspektionens krav, sa Swedbanks kommunikationsdirektör Peter Borsos då.

Swedbank trodde att fler banker skulle följa med i höjningen. Men så blev det inte. I stället fick banken massiv kritik från kunder och experter som menade att motiveringen till höjningen var fel.

"Får stora effekter"

Och i dag backade Swedbank. Samtliga boräntor sänks med 0,25–0,35 procentenheter.

– Vi backar från höjningen. Vi har helt enkelt kommit fram till att vi gjorde ett feltajmat beslut. Vi tolkade Finansinspektionen som att riskvikterna på bolån skulle höjas. Men de andra bankerna gjorde inte samma tolkning. Vi kan inte ensamma vara på de här nivåerna, det får för stora effekter för våra kunder. Nu avvaktar vi utvecklingen, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad till Nliv.

Agerade för fort

Enligt Sundblad agerade banken för fort på Finansinspektionens förslag. 

– I och med att FI var tydliga, att bankerna måste ta höjd för ändrade riskvikter redan nu. Det uppfattade vi som att vi behövde agera direkt. Med facit i hand så borde vi ha avvaktat, säger hon till Nliv.se.

Hon lägger till att banken fortfarande tror att boräntorna kommer att höjas snart.

Tog in extrapersonal

Lånbyte.se som förmedlar bolån med mål att sänka kundernas räntor märkte omedelbart en förändring i kundinflödet till sina tjänster när Swedbank aviserade sin räntehöjning. Andelen nya Swedbankkunder till lånbyte.se ökade med 100 procent på bara någon dag. Det var allstå kunder som ville byta bank från Swedbank. 

– Under tisdagen ökade andelen Swedbankkunder som anmälde sig ytterligare, vi har inga exakta siffror än men det rör sig om en kraftig ökning och vi håller på att ta in extrapersonal för att hantera det., säger Jonathan Sonning, pressansvarig på Lånbyte.se.

Även jämförelsesjaten Compricer såg en ökad aktivitet från Swedbanks kunder i samband med räntehöjningen.

Följ ämnen i artikeln