Rally i norskt halvledarbolag efter budrykte

TT-Reuters

Publicerad 2021-05-20

Det har varit fullt ös i halvledarindustrin i år, sedan fabriker slagits ut av extremväder och bränder samtidigt som efterfrågan ökar kraftigt i den globala återhämtningen. Arkivbild

Aktien i den Oslonoterade halvledartillverkaren Nordic Semiconductor rusar upp till historiska rekordnivåer. Kurslyftet följer på uppgifter om ett bud på bolaget från den fransk-italienska konkurrenten ST Microelectronics.

Varken den utpekade budgivaren eller Nordic Semiconductor vill bekräfta uppgiften, som rapporterades i den italienska tidningen MF på torsdagen.

"Vi har ingen kännedom om detta, så vi har ingen kommentar", skriver Nordic Semiconductors vd Pål Elstad i ett mejl till Reuters.

"Detta är okänt för oss", tillägger han.

Initialt rusade Nordic Semiconductors aktie med nästan 13 procent på Oslobörsen, till den historiska rekordnivån på 219,80 norska kronor. Kursen hade vid 11-tiden stabiliserat sig kring 212 kronor – ett lyft med nästan 9 procent.

Sedan årsskiftet, en period präglad av ökad efterfrågan och global halvledarbrist, har aktien i Nordic Semiconductor lyft med över 50 procent.

Nordic Semiconductor utvecklar och säljer integrerade kretskort och andra relaterade produkter och har verksamhet i Norge, Kina, Japan, USA, Taiwan och andra länder.