Klimatsmarta bönder ska dela på 5 miljarder

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2022-10-07

Kosläpp på Olasgård utanför Varberg. Arkivbild.

Svenska bönder ska lockas att bli mera klimatsmarta.

I potten ligger fem miljarder kronor som Arla har öronmärkt.

Nyheten presenteras av det europeiska mejerikooperativet under morgonen och innebär att Arla inför en ny hållbarhetsersättning med målet att minska mjölkgårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Rent praktiskt innebär det att Arlabonden får betalt för sin mjölk utifrån vilka hållbarhetsåtgärder som görs på gården och Arla själv kallar det hela en milstolpe.

”Framöver kommer priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk inte bara att bero på fett, protein och kvalitet utan också på gårdarnas hållbarhetsåtgärder”, säger Arlas ordförande Jan Toft Nørgaard i ett pressmeddelande.

Arla öronmärker därmed fyra eurocent per kilo mjölk varav en eurocent ska betalas ut till alla Arlabönder som genomfört sin klimatberäkning.

Enligt Arlas beräkningar ska det under det första helåret fördelas 270 miljoner euro.

”Vi vill att kunder och konsumenter ska förstå att hållbarhetsarbetet på gårdarna medför kostnader, och att en del av de pengar man betalar för våra produkter går till de bönder som vidtar flest åtgärder”, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh i ett pressmeddelande.

Just mejeriprodukter är en av de varor som stigit markant under året. I samband med de senaste inflationssiffrorna för augusti konstaterade SCB att det var främst ”kaffe, kött, mjölk, ost, ägg samt bröd och spannmålsprodukter” som bidrog bland livsmedelsprodukter.