Fyra av de häktade i Ica-härvan släpps

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2022-04-21

Icas huvudkontor. Arkivbild.

Fyra av de sex personer som sitter häktade för inblandning i den misstänkta insiderhärvan kring Ica kommer att släppas på fri fot senare under torsdagseftermiddagen, bekräftar åklagaren för TT.

– Misstankarna kvarstår och har förstärkts men det bedöms att de (misstänkta) inte kan försvåra bevisläget, förstöra bevis eller sabotera utredningen, säger Jonas Myrdal, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Tidsfristen för att begära omhäktning för de fyra hade annars gått ut nu på fredag.

Åklagaren har fram till på onsdag att besluta om omhäktning för de andra två som har häktats. Myrdal säger att han i dagsläget inte har någon prognos för om han kommer att begära omhäktning.

– Utredningen fortskrider brett med förhör, genomgång av datorer och av telefoner. Det är ett omfattande arbete eftersom det är så många misstänkta, säger Myrdal.

Totalt har 18 personer delgivits misstanke i Ica-härvan.

De misstänkta insiderbrotten härrör från i vintras då Ica köptes ut från börsen av Ica-handlarnas förbund och AMF. Flera av de misstänkta gjorde i samband med detta stora vinster i Ica-aktien och det finns misstankar om att information har läckt ut på förhand.