Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Lina, 34, drabbad av höjda bensinpriset: ”Enorm skillnad”

Rekorddyra bränslepriser i Sverige: ”Får stanna hemma”

Publicerad 2022-02-01

Bränslepriset är dyrare än någonsin, och ännu dyrare ser det ut att bli.

En som känner av de återkommande höjningarna är Lina Bergqvist i Karlstad.

– Det är en utmaning att göra alla i familjen nöjda, säger hon.

Allt blir dyrare, som Lina Bergqvist, 34, uttrycker det: Bensinen, elen, maten, bussen, hyran.

– Samtidigt följer inte löneutvecklingen efter prishöjningarna, så vi kan inte leva som vi gjorde innan, säger hon.

Allra hårdast har bensinprisets utveckling slagit mot hennes familj. Hon, maken och de fyra barnen har varit tvungna att ställa bilen för att ha råd med det mest väsentliga.

– Nu är vi uppe på 19 kronor per liter bensin. Om en månad är det förmodligen ännu högre. Det är en enorm skillnad från oktober då vi kunde tanka för 16 kronor.

Lina Bergqvist.

126 kronor dyrare – än i december

Bränslepriserna har slagit rekord efter rekord den senaste tiden. Det senaste kom på måndagen, då dieseln och bensinen höjdes med 20 respektive 15 öre. Nu kostar en liter diesel 21:52 kronor per liter på en bemannad station. 95-oktanig bensin kostar 19:04 kronor per liter.

Att fylla tanken med 50 liter diesel kostar i dag 1 076 kronor. Det kan jämföras med ungefär 950 kronor för en månad sedan. 126 kronors skillnad.

Familjen Bergqvist i Karlstad har som mål att göra av med en halv tank bensin i månaden för att få sin privatekonomi att gå ihop. I stället tar Lina bussen så ofta hon kan. Men även det kostar.

– Det är för dyrt med ett månadskort, så jag har köpt tio resor som ska räcka i en månad. Alla de aspekter som gör att jag kommer undan billigare kollar vi på hela tiden. Vi har blivit mycket mer prismedvetna i allt vi gör.

Kan inte hälsa på föräldrarna

Konsekvensen har bland annat blivit att de inte kan hälsa på hennes föräldrar i Torsby och Karlskoga lika ofta som tidigare, vilket NWT också skrivit om.

– Härifrån till Karlskoga är det sex mil, det blir mycket i bensinkostnad. Vi har försökt hitta en bil som drar lite, men när bensinpriset har gått upp som det har gjort kan vi ändå inte åka. Det blir samma pris som med den förra bilen som drog mycket mer.

– Pappa bor i Torsby, det är tolv mil dit. Det är ännu svårare. Vi får stanna hemma helt enkelt.

Diesel och bensin fortsätter att bli dyrare och dyrare.

Trots den spända situationen är Lina Bergqvist noga med att poängtera att det inte är synd om henne och hennes familj. Hon letar inga sympatier – men vill visa att prishöjningarna träffar brett i befolkningen. De påverkas, absolut, men långt ifrån värst, som hon uttrycker det.

– Vi klarar oss. Men trots två inkomster och är det svårt att få pengarna att räcka när man har fyra barn. Säg att jag hade varit ensamstående, då hade jag aldrig klarat det. 

I nuläget handlar allt om prioriteringar för att få ihop det. Då går barnen först, oavsett vad.

– I slutändan står jag och min man och har gjort barnen nöjda, men för oss blir det mer knappt. Men att ställa bilen har varit ett lätt val i stället för att missunna barnen någonting.

”Lider med pensionärerna”

Samtidigt förhåller hon sig positiv till den gröna omställningen i samhället. Lina och hennes man har diskuterat alternativet elbil, men stannat vid just en diskussion.

– Vi är inga långpendlande människor. Vi skulle inte haft nytta av en bil som kostar så mycket pengar, för vi landar på ungefär samma summa i månaden. Vi bor dessutom i en hyreslägenhet utan laddmöjlighet, då blir det ytterligare en grej att tänka på när och hur vi ska ladda.

Vad tycker du behöver hända från politiskt håll?

– Politikerna behöver sätta sig in i en vanlig persons situation – framför allt pensionärernas situation. Det är dem jag lider mest med just nu.

Följ ämnen i artikeln