Dystra signaler från eurozonen

TT-Bloomberg

Publicerad 2022-06-23

Frankrikes ekonomi bromsar in oväntat snabbt i juni, enligt ett preliminärt inköpschefsindex. Arkivbild

Konjunktursignalerna från eurozonen är oväntat dystra i inflations- och räntefrossans spår. S&P Globals inköpschefsindex för regionen har i juni fallit till den lägsta nivån på 16 månader.

Såväl den tyska som den franska ekonomin bromsar in oväntat snabbt, enligt preliminära inköpschefsindex för juni. För hela eurozonen är riktningen den samma.

S&P Globals inköpschefsindex föll till 51,9 i juni enligt en preliminär beräkning, ned från 54,8 i maj. Skiljelinjen mellan tillväxt och minskning går vid 50-strecket.

Omräknat i BNP pekar det mot en tillväxttakt i slutet av andra kvartalet kring 0,2 procent i eurozonen, vilket kan jämföras med 0,6 procent i slutet av första kvartalet.

För Tyskland – eurozonens ekonomiska motor -- föll motsvarande index till 51,3. Nivån är den lägsta sedan december 2021 och kan jämföras med nivån i maj på 53,7.

Nedgången var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 53,0, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Delindex för orderingången i Tyskland faller samtidigt ned under 50-strecket, till 47. Det kan jämföras med 51,5 i maj.

I Frankrike faller inköpschefsindex till 52,8 i juni, ned från 57,0 i maj. Snittprognosen bland analytiker låg på en nedgång till 55,9 i juni. Delindex för orderingången föll till 52,7, från 55,6 i maj.

Inköpschefsindex för juni i den brittiska ekonomin var samtidigt oförändrat på 53,1, vilket var något högre än väntade 52,4.