Röda siffror för svenska flygplatser

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-03-10

Resandet under februari minskar vid landets flygplatser – men nedgången kan ännu inte primärt knytas till corona. Arkivbild.

Färre resenärer flög via svenska flygplatser under februari – och värre väntas det bli i takt med att coronautbrottet växer.

– Det kommer påverka, vi ser flera flygbolag dra ner trafiken, säger Swedavias marknadsdirektör Charlotte Ljunggren till TT.

Under föregående månad reste drygt 2,6 miljoner via Swedavias tio flygplatser i Sverige. Enligt de nya siffrorna motsvarar det en nedgång på 6 procent.

En minskning som primärt inte kan knytas till coronavirusets framfart – än.

Inställda passagerarflyg

Även om följderna av corona hittills verkar vara begränsade så kommer mars månad troligtvis se värre ut, säger Charlotte Ljunggren.

–  Vi följer dagligen hur det utvecklar sig och följer Folkhälsomyndigheten.

Följderna av coronautbrottet har hittills främst rört trafiken under slutet av februari, och då främst flygen till och från Kina, enligt Ljunggren.

–  Men vi ser också en klar tydlig negativ påverkan på flygfrakten, säger hon.

– I och med att fraktkapacitet påverkas som en följd av inställda passagerarflyg, så innebär det här att det kommer att bli kännbart för svensk industri.

Tufft på fraktsidan

Enligt Ljunggren lyfter dagligen frakt som sker via passagerarflyg till ett värde av en miljard svenska kronor från Swedavias tre nav Arlanda, Landvetter och Malmö Airport. Mycket går vidare till Mellanöstern, Kina och Europa – områden som nu drabbas av inställda rutter.

Swedavia äger, driver och utvecklar tio flygplatser, varav Arlanda och Landvetter är störst. Inrikesflyget märkte redan 2017 ett tapp av resenärer, främst på affärssidan. Corona riskerar att göra läget ännu tuffare.

– Det är ett bekymmersamt läge och enorm påfrestning för flygbranschen, och för våra kunder och för de butiker och restauranger som finns på våra flygplatser, säger Charlotte Ljunggren.

Bäst i norr

Landvetter hade drygt 400 000 resenärer under februari, vilket är en minskning med 4 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Inrikesresandet minskade med 19 procent. Utrikesflyget påverkades däremot inte alls.

De regionala flygplatserna uppvisade stor variation. Antalet resenärer minskade med 8 procent – men även där var utrikesresandet oförändrat.

Allra bäst gick det för flygplatserna i norr.

– Umeå, Kiruna och Luleå har klarat sig bättre. Även Landvetter, där utrikestrafiken är oförändrad jämfört med samma månad 2019.